Gorgonzola en pruimen salade

Een hartige en zoete salade met een krokante crumble

Laatst had ik een stukje gorgonzola gekregen. Vroeger lustte ik deze kaas alleen maar in de kaasfondue, maar nu vind ik deze blauwe kaas ook erg lekker in een salade of op een toastje.

Het zoute en lichtjes bittere smaak van de kaas vind ik heerlijk bij iets zoets. Je krijgt gorgonzola in restaurants ook vaak met vijgen, dadels of een zoeter notenbrood. Maar pruimen passen ook heel goed bij deze kaas. Vooral als je de pruimen even kort grilt dat hun natuurlijke zoetheid naar voren brengt.

Door de tomaten te weken in balsamico azijn krijgen deze een lekkere zure smaak en het frisse van de komkommer combineert daar weer heel goed mee. Deze salade hapt lekker weg bij de bbq, als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of met een vers gebakken broodje met olijfolie en wat zeezout!

Gorgonzola en pruimen salade

Recipe by lislovescookingCourse: Salade, Dinner, Bbq
Servings

1

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes

Ingrediƫnten

  • Salade
  • veldsla

  • 2 pluot pruimen

  • 8 cherry tomaatjes

  • 1/3 komkommer

  • 30 gr gorgonzola

  • Dressing
  • 1 el olijfolie

  • 1 el balsamico azijn

  • 1 el kwark

  • zout/peper

  • Crumble
  • 20 gr glutenvrije havermout

  • 20 gr gemengde noten

  • 15 gr (ongekookte quinoa)

  • 1 tl orgasmic herbs*

  • 1 el olijfolie

  • 1/2 tl honing

  • 1 el water

    *Italiaanse kruiden met een klein beetje paprikapoeder smaakt bijna hetzelfde

Bereidingswijze

  • Hak de nootjes grof
  • Verwarm een koekenpan op het vuur zonder olie
  • Rooster hierin de havermout en quinoa met het water in ongeveer 3 minuten
  • Rooster de noten 2 minuten mee
  • Voeg de olijfolie, honing en kruiden toe en roer alles goed door elkaar en verhit nog ongeveer 1 minuut
  • Schep uit de pan op een bakpapiertje en laat volledig afkoelen
  • Snijd de tomaatjes doormidden en marineer met een 1/2 el balsamico azijn
  • Ontdoe de pruim van zijn pit en snijd in 8 partjes
  • Meng deze met 1 el olijfolie
  • Verhit een grillpan en grill de pruimen ongeveer 2 a 3 minuten per kant en laat ze hierna afkoelen
  • Snijd de komkommer in plakjes en verdeel deze met de veldsla over het bord
  • Maak met de overige balsamicoazijn, kwark en zout/peper een dressing
  • Schep de tomaatjes uit de dressing op de veldsla, verdeel de pruimen over de sla en verbrokkel de gorgonzola boven de salade
  • Schenk de dressing over de salade
  • Voeg als laatste de crumble toe en serveer direct

Notities

  • De crumble worden geen grote kruimels maar kleine stukjes. De dressing in de salade zorgt ervoor dat het een compactere massa wordt die je makkelijk kunt eten

P.s. ga jij deze salade maken? Laat je dan even een berichtje achter wat je er van vond? Of als je het leuk vind tag mij dan op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Vind ik leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *