Ik in cartoon

Waarom glutenvrij?

Waarom ik glutenvrij kook? In dit blogbericht vertel ik waarom ik glutenvrij kook en waarom ik zo blij wordt van koken en bakken.

Een kleine update en mijn favoriete recepten van dit moment

Waarom ik glutenvrij kook en bak? In deze blog vertel ik jouw waarom ik glutenvrij bak en waarom ik zo blij wordt van koken en bakken in het algemeen. Ik vind het leuk om jullie mijn achtergrond weer eens te vertellen. Er is namelijk een boel verander vanaf ik begon met deze blog.

Glutenvrij bakken

Na jaren te hebben gestoeid met mijn eetstoornis heb ik nog steeds het idee dat ik grenzen verbreek. Blijkbaar zijn er nog heel veel “regels” waar ik aan vast klamp en waar ik nu langzaam van losbreek. In mijn zoektocht om van mijn eetstoornis af te komen ben ik wel mijn liefde voor koken gaan terugvinden. Die is lange tijd weg geweest en is nu helemaal terug!

Maar door alle ‘regels’ die ik had ben ik wel nieuwe eetgewoontes gaan ontwikkelen. Ik eet gezond en ongezond, groente, vlees, vis, vega(n), groente en fruit maar ook chocolade en chips. Tegenwoordig zit alles weer in mijn dieet. Ik probeer zoveel mogelijk te variëren en af te wisselen in wat ik eet!

Door heel veel gerechten af te wisselen en te veranderen wordt eten nooit saai. Ik probeer creatief te zijn in de keuken en elke maaltijd anders te laten zijn. Creatief koken vind ik belangrijk. Elke dag hetzelfde eten is saai en zo verbreek je geen patronen. Mensen komen samen om te eten, drinken en lol te hebben. Met eten voeg je mensen samen en heb je een gezamenlijke interesse. En als je dan een super lekkere, mooie en smaakvolle maaltijd kan neerzetten wordt ik blij!

In mijn zoektocht naar nieuwe eetgewoontes ben ik erachter gekomen dat er veel meer is dan brood, havermout, aardappelen en pasta. Ik kwam er achter dat er kleurenpoeders bestaan, zoete aardappel, linzen en heel veel andere meelsoorten. Veel van de nieuwe meelsoorten zijn glutenvrij en smaken veel beter dan bloem of meel.

Rond deze periode vroeg mijn stagebaas aan mij vroeg of ik de koekjes voor stage wou gaan bakken. Die koekjes moesten glutenvrij zijn en daarom ben ik hier echt mee gaan experimenteren. Niet veel later vroeg Marike van OhMyPie! mij of ik op haar blog ook recepten wou delen. Alleen het blog van Marike is glutenvrij en daarom moesten mijn aangeleverde recepten ook glutenvrij zijn!

Zelf ben ik erachter gekomen dat mijn lichaam beter functioneert op minder gluten. Ik merk dat als ik al één van mijn maaltijden glutenvrij eet mijn buik al veel minder opgeblazen is. En ja, ik bedoel alleen het meel vervangen niet de rest van de ingrediënten. Momenteel eet ik meestal drie ochtenden glutenvrij, vier van mijn lunches zijn glutenvrij en bij het avondeten varieert het heel veel. Maar ik merk echt verschil als ik alles met gluten eet! Ik ben gelukkig niet gluten intolerant alleen mijn lichaam verteert alles beter en wordt minder opgeblazen (wat nog steeds een dingetje is met mijn verleden…)

Het leuke aan glutenvrij koken vind ik dat iedereen kan genieten van mijn recepten. Je hoeft geen rekening te houden met een intolerantie, gewoon lekker gaan bakken en genieten. Mocht je nou wel gluten eten vervang het boekweitmeel, waar ik voornamelijk mee bak, dan voor speltmeel, volkorenmeel of bloem. Dit kan namelijk 1 op 1 en dan smaakt je baksel bijna hetzelfde! Veel van mijn recepten kan je ook lactose vrij maken door kwark te vervangen voor kokosyoghurt of lactosevrije kwark. In sommige van mijn recepten staan al vervangers maar nog niet in allemaal!

Ik wil met mijn blog bereiken dat iedereen zichzelf uitdaagt in de keuken! Laat je niet tegenhouden door een eetstoornis of andere opgelegde regels. Bak, kook, geniet en heb lol! Dit is iets wat ik zo veel mogelijk probeer en iedereen gun.

Om nou toch een beetje de foodblogster te blijven die ik stiekem ben… deel ik hieronder mijn momenteel favoriete recepten die ik op mijn blog heb staan. Wie weet wordt het ook wel een van jouw favoriete!

X Melissa

Easy appel crumble
Appel crumble
Roomkaas fondue
Roomkaas fondue
Kwarkbroodje met vijgen
Kwarkbroodje 2.0
Roodfruit taartje
Roodfruit kwarktaartje
Chocolade koekjes
Chocolade koekjes

P.s. ik ben altijd heel benieuwd wat jullie bakken of koken van mijn blog en wat je van mijn zoektocht vind. Voor vragen en opmerkingen mag je onder elke post een reactie achter laten. Maar je kunt mij ook taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*