Ga terug
Glutenvrije zuurdesem starter

Glutenvrije zuurdesem starter

Bak je eigen zuurdesem brood met deze glutenvrije zuurdesem starter. Stap voor stap naar je eigen glutenvrije zuurdesem brood!
Porties 1 starter

Equipment

  • Weckpot
  • Keukenweegschaal

Ingrediënten
  

  • rijstmeel
  • water

Instructies
 

Start

  • Begin met het goed schoonmaken en drogen van je weckpot.
  • Roer 50 gram rijstmeel met ongeveer 50 tot 60 gram water door elkaar tot je een dikkere pasta hebt waar je nog doorheen kunt roeren.
  • Na ongeveer 10 tot 12 uur begin je met de tweede voeding. Voeg weer 50 gram rijstmeel toe en ongeveer 50 tot 60 gram water. Roer weer goed door elkaar totdat je een dikkere pasta hebt zonder klontjes. Je moet je lepel erdoor heen kunnen trekken en de roerstreep eventjes blijven zien. Dat is ongeveer de dikte van de pasta die je wilt hebben.
  • Dek je weckpot af met de deksel die er losjes op ligt of een theedoek. Bewaar je starter buiten de koelkast en het liefst op een niet te koude plek zodat de bacteriën goed hun werk kunnen gaan doen.
  • De volgende dag doe je dit proces precies hetzelfde.

Twee voedingen per dag

  • Bij dag drie begin je met 100 gram starter en gooi je de overige starter weg. Elke dag begin je met 100 gram van je starter en discard je het overige deel. Dit doe je om de hoeveelheid starter binnen de perken te houden. Wanneer je starter eenmaal goed actief is en de bacteriën niet meer scahdelijk zijn kun je hier ook mee bakken.
  • Voed je starter daarna volgens het schema hierboven. Begin met 100 gram starter, en voeg 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 a 110 gram water toe.
  • Na ongeveer 3 dagen kun je beginnen met het aangeven waar je starter is na de voeding. Zo kun je zien of die gerezen heeft of niet en weet je dus wanneer je ongeveer klaar bent om te gaan bakken.

Eén voeding per dag

  • Na ongeveer 7 tot 9 dagen kun je overgaan op één voeding per dag.
  • Begin elke dag met 100 gram glutenvrije starter en voeg daar 100 gram rijstmeel en 100 tot 110 gram water aan toe. De substantie die je wilt is weer de dikke pasta waar je nog wel doorheen kunt roeren.
  • Na ongeveer 14 dagen is je starter klaar om mee te gaan bakken. Hij moet niet te zuur ruiken, luchtig zijn als die op zijn hoogtepunt is en veel luchtbubbels hebben. Je starter is op zijn hoogtepunt na ongeveer 4 tot 6 uur na de laatste voeding. Daarna is je starter door zijn voeding heen en stort die weer een beetje in.

Notities

Wanneer je starter actief is en je deze niet gebruikt kun je hem na zijn laatste voeding in de koelkast bewaren. Geef hem dan ongeveer een keer per week voeding. Je neemt dan 100 gram starter, 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 gram water. Roer je starter goed door, leg de deksel weer los op de pot en bewaar hem in de koelkast totdat je klaar bent om te gaan bakken.