Ga terug
Shortbread peanut caramel repen

Shortbread peanut caramel repen

Glutenvrije shortbread peanut caramel repen! Een heerlijke traktatie met een kruimel koekbodem, zelfgemaakte karamel en extra veel pinda's.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Zoet
Porties 16 stukjes

Ingrediƫnten
  

Shortbread bodem

  • 110 gram (lactose vrije) roomboter
  • 110 gram witte kristalsuiker
  • 190 gram (glutenvrij) meel*
  • 60 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei

Karamel laag

  • 160 gram (lactose vrije) roomboter
  • 2 el (kokos)stroop
  • 180 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram ongezouten pinda's
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout

Instructies
 

Shortbread bodem

  • Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier of vet deze heel goed in.
  • Mix de roomboter en de kristalsuiker luchtig.
  • Voeg het ei toe en klop dit goed door het boterbeslag.
  • Mix het meet en het zelfrijzend bakmeel door het beslag totdat je een gemengd maar kruimelig deeg hebt.
  • Schep het beslag in de vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Maak de lepel nat als het beslag teveel blijkt plakken.
  • Bak de koekbodem in 20 a 25 minuten licht bruin en totdat die stevig aanvoelt.
  • Laat 10 minuten afkoelen.

Karamel laag

  • Doe de bruine basterdsuiker, kaneel, zout, boter en stroop in een steelpan op laag vuur.
  • Roer net zo lang door totdat de boter gesmolten is en de suiker is opgelost.
  • Laat de karamel dan nog 5 minuten zachtjes door pruttelen terwijl je goed blijft roeren.
  • Schep de pinda's door de karamel en schep de pinda-karamel daarna op de gebakken koekbodem.
  • Zet de koek nog voor 5 minuten in de warme oven en laat daarna volledig afkoelen.
  • Snijd je koek daarna in vierkantjes en geniet ervan!

Notities

*Ik gebruikte een 50/50 meel combinatie van rijstmeel en boekweitmeel.
Bewaar de koek in de koelkast.
Trefwoord gebak, glutenvrij, karamel, koek, pinda's, siewpswoepswap, suiker vrij, zoet