Mini homemade glutenvrije speculaasballetjes voor op brood, in de yoghurt, als decoratie op een taart of zo uit het vuistje
Glutenvrij zoet broodbeleg dat smaakt alsof je speculaasjes eet
Een broodbeleg dat een keer niet hartig is of alleen voor op brood. Nee dit keer mini homemade glutenvrije speculaasballetjes. Al zijn ze ook heel leker om als koekjes te eten!
Deze maand doe ik weer mee aan de Foodblogswap. Ik heb het account van Mamma’tje van alles gekregen. Een leuke website met allemaal heerlijke recepten. Recepten die je kunt serveren bij de koffie, gezonde tussendoortjes, snelle recepten en kidsproof recepten. Heel leuk om te lezen en ik kreeg er honger van! Kijk vooral een op het blog van Willeke, heel erg leuk om te zien.
Ik ging in eerste instatie voor een zoet gerecht maar die had ik zo veranderd dat er echt helemaal niks meer van klopte. De smaak was top, daar niet van, maar de structuur en hoe mijn baksel eruit zag was helemaal niks. Dus ik ging mij wagen aan een tweede poging. Ik kwam per ongeluk uit bij het broodbeleg. Nu eet ik zo goed als geen brood, maar je weet maar nooit wat je tegenkomt!
En blij dat ik was dat ik daar keek! Ik vond een recept voor lachenbekjes. Dit zijn eigenlijk net schuddenbuikjes die je normaal koopt in de supermarkt. Ik ben er gek op! Het zijn net kleine pepernoten en als ik iets lekker vind zijn het wel pepernoten. Dus vol goede moet begon ik met dit recept.
Het recept maakte ik glutenvrij en ik verving de palmsuiker voor rietsuiker. Ook verminderde ik het recept nogal. Als je een gezin hebt, gek op zoet broodbeleg of misschien geen Melissa hebt is de hoeveelheid misschien goed. Maar voor mij was het teveel en weggooien vind ik zonde. De smaak van koek en speculaaskruiden komt goed uit in dit recept en ik had de halve pot al bijna leeggegeten zo uit het vuistje!
Een echte aanrader voor op brood of in de yoghurt is dit recept!
Mini speculaasballetjes
Course: Broodbeleg4
servings30
minutes40
minutesIngrediënten
40 gr boekweitmeel
20 gr ongezouten roomboter
15 gr kokosbloemsuiker
1/4 el citroensap
1 tl koek en speculaas kruiden
Bereidingswijze
- Bekleed een bakplaat met een velletje bakpapier
- Meng de meel met het suiker en kruiden
- Kneed de boter en citroensap er doorheen, ik deed dit met mijn handen, tot een mooie deegbal (mocht je deeg nou iets te plakkerig zijn zet deze dan voor een paar minuten in de koelkast)
- Maak hele kleine balletjes van je deeg en leg deze op de, met bakpapier bekleedde, bakplaat
- Zet de bakplaat voor 10 minuten in de koelkast zodat de balletjes hun vorm behouden in de oven
- Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden
- Zet de bakplaat uit de koelkast de oven in en bak de mini speculaasballetjes voor 10 minuten
- Laat ze volledig afkoelen zodat ze kunnen uitharden
Notities
- Bewaar de mini speculaasballetjes in een goed afesloten trommel of weckpot dan blijven ze zeker een week of 1 a 2 lekker (als je ze zolang kunt bewaren tenmiste)
P.s. ik ben benieuwd wat jij van deze mini speculaasballetjes vind. Ze zijn erg lekker en ook nog is makkelijk te maken. Laat je mij het weten als je ze gemaakt hebt? Dit kan in de reacties hieronder of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Maar naast zoet broodbeleg heb ik hier nog heel veel hartige spreads/dips staan.