Sinaasappelkoekjes met witte chocolade

Glutenvrije sinaasappelkoekjes met een topping van witte chocolade en sinaasappel

Deze koekjes ontwikkelde ik voor de #foodblogswap die rondgaat op Instagram. Je krijgt een willekeurige andere foodblogger toegewezen, op die site ga je op zoek naar een recept dat jou lekker lijkt. Dat recept maak je na, maar geef je ook je eigen twist aan.

Ik kreeg Passerie. Een heerlijke blog vol met zoete taartjes, gebak en koekjes. Dat laatste sprak mij wel aan, want zo had ik weer een lekker koekjes recept om mee te nemen naar stage. Ik ging voor de hazelnootkoekjes met sinaasappel.

De koekjes paste ik aan door ze helemaal glutenvrij te maken. Dit deed ik door tijgernotenmeel en boekweitmeel te gebruiken. Verder gebruikte ik witte chocolade, vind ik zelf lekkerder, en volgde ik het recept op.

Doordat ik tijgernotenmeel heb gebruikt zijn de koekjes erg korrelig met het maken. De hartjes heb ik in porties moeten uitsteken omdat mijn deeg elke keer afbrokkelde. Absoluut niet erg, het duurt alleen iets langer. Ook het temperen van witte chocolade mag ik nog wel een beetje leren. De eerste lading witte chocolade temperen ging beter dan de tweede…. maar kan nog wel iets beter. De tweede lading droogde ook niet mooi op.

Ach gelukkig is de smaak super en ik vind ze er alsnog heel leuk uitzien! Je kunt deze koekjes ook wel een beetje vergelijken als zacht zandkoekjes.

Sinaasappelkoekjes met witte chocolade

Recipe by lislovescookingCourse: Koekjes, Zoet
Servings

20

servings
Prep time

20

minutes
Cooking time

12

minutes

Ingrediënten

 • 75 gr tijgernotenmeel (Chufameel)

 • 125 gr boekweitmeel

 • ¼ tl bakingsoda

 • Snufje zout

 • 30 gr boter

 • 75 gr rietsuiker

 • 15 gr poedersuiker

 • 45 ml olijfolie/kokosolie

 • 1 eierdooier

 • rasp van 1 sinaasappel

 • 75 gr witte chocolade

Bereidingswijze

 • Meng de tijgernotenmeel, boekweitmeel, bakingsoda en zout in een mengkom
 • In een ander kom klop je de boter romig
 • Voeg de suiker en 2/3 van de sinaasappelrasp toe en mix dit alvast met de boter
 • Schenk al mixend de olijfolie toe aan je beslag en mix dit goed
 • Voeg de eierdooier toe en mix net zolang totdat deze is opgenomen in het beslag
 • Voeg als laatste je gemengde melen toe en kneed dit tot een mooi deeg
 • Dek je deeg af met vershoudfolie en leg minimaal twee uur in de koelkast
 • Rol je deeg uit, ik deed dit in meerdere porties, op een met boekweitmeel bestoven werkbank of tussen 2 vellen bakpapier
 • Steek er koekjes uit van ongeveer 5 cm
 • 10. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de koekjes op
 • 11. Zet de bakplaat voor 10 minuten in de vriezer
 • 12. Verwarm de oven voor op 180 graden
 • 13. Bak de koekjes in 10 tot 12 minuten knapperig en met een goudbruin randje
 • 14. Laat ze even afkoelen op de bakplaat voordat je ze volledig laat afkoelen op een rooster
 • 15. Hak de chocolade in kleine stukjes en smelt 2/3 au-bain-marie of in de magnetron, roer daarna de overige sinaasappelrasp en witte chocolade erdoor heen
 • 16. Smeer op elk koekje een laagje van het chocolade mengsel en laat goed uitharden

Notities

 • De koekjes blijven ongeveer 2 dagen lekker in een goed afgesloten koektrommel

P.s. ik ben benieuwd hoe jij deze koekjes maakt. Laat je mij jouw creatie zien? Je kunt mij taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*