Bak zelf glutenvrij zuurdesem brood! Dit is een basis recept voor een zelfgebakken brood. Want zelfgebakken brood is het lekkerste!
Homemade with love.
Bak zelf een homemade glutenvrij zuurdesem brood. Met een actieve zuurdesem starten bak je zelf dit mooie brood. Dit is een echt basis recept voor een glutenvrij zuurdesembrood die jij ook uit de oven kan laten rollen!
Ik ben helemaal niet zo’n grote brood fan, maar zuurdesem brood vind ik echt lekker! Het heeft een fijne smaak, mooie structuur, is lekker stevig en ziet er altijd zo mooi uit. Nu leek het mij leuk om zelf brood te bakken, al had ik nooit kunnen bedenken wat er allemaal bij zou kijken. Ik maak nu elke twee weken een zuurdesem brood met mijn glutenvrije zuurdesem starter en ik ben echt helemaal verslaafd! Want het is zo’n mooi proces dat brood bakken.
Het koste een paar pogingen en wat uren op internet speuren naar tips en tricks maar het is mij gelukt! Er is een glutenvrij zuurdesem brood mijn oven uit gekomen. De eerste was niet lang genoeg gerezen, de tweede werd al beter, de derde poging probeerde ik een nieuw recept en de vierde was perfect. Nu zal ik het perfecte recept vast nog wel een paar keer aanpassen, maar voor nu is het echt geweldig.
Op internet vind je niet veel recepten voor een glutenvrij zuurdesem brood, maar hier en hier vind je een paar goede recepten en recepten met een houvast. Marike van OhMyPie!. heeft ook een top basis recept voor een glutenvrij zuurdesem brood. Verder houd ik hier een hele pagina bij met allemaal glutenvrije zuurdesem recepten, zodat jij straks echt allemaal verschillende recepten kunt bakken!
Het recept
Maar terug naar het brood. Een van de belangrijkste ingrediënten in dit brood is psylliumvezels. Deze zorgen ervoor dat het brood bind en lekker luchtig is. Verder gebruik ik meerdere soorten meel om te zorgen dat het brood luchtig en elastisch is en niet te zwaar en compact wordt. Momenteel heb ik nog niet met veel andere meelsoorten gebakken maar dit staat wel op de planning.
Naast wat soorten meel en water is er een actieve glutenvrije zuurdesem starter nodig en wat geduld. Want als jou starter niet op zijn actiefst is gaat je brood nooit zo mooi rijzen en groeien als je wilt. Hoe ouder je starter ook is, hoe actiever de starter en hoe meer rijs je brood heeft. Dus als je starter heel erg nieuw is zal je brood minder rijzen dan wanneer je starter ouder is.
Verder is er nog de rijstijd van je starter, de fermentatie en je brood. Hoe warmer de omgeving hoe sneller alles gaat. Ik zet mijn starter graag in een bak met lauwwarm water. Dit zorgt ervoor dat mijn starter het goed en snel gaat doen. Daarna laat ik de fermentatie gebeuren op kamertemperatuur. Meestal houd ik een fermentatie tijd uit tussen de 5 en 12 uur. Hij is goed wanneer die een beetje bol staat, maar ook weer is ingezakt en je allemaal luchtbellen ziet. Dan ga je verder naar het brooddeeg maken. Het fijnste vind ik om mijn brood te laten rijzen in de koelkast, maar op kamertemperatuur kan het ook. Je brood is klaar als je het deeg met je vinger kunt indrukken en deze rustig terug springt en een heel klein deukje achterlaat. Dit duurt in de koelkast ongeveer 11 a 12 uur en op kamertemperatuur tussen de 3 en uren.
Bakken
De vorm van mijn brood komt door een rijsmandje. Ik gebruik een langwerpig banneton. Dit is een rijsmandje waar je brood zijn vorm ik krijg. Ik bak mijn brood altijd in een gietijzeren pan. Dit doe ik omdat deze pannen heel heet kunnen worden en in de oven kunnen. Verder zorgen ze voor stoomvorming. Het stoom is belangrijk voor een knapperige maar zachte korst. Zo krijg je de echte zuurdesem ervaring. Het brood is lekker luchtig van structuur maar wel zwaar net als een zuurdesem en heeft ook echt deze zure smaak.
Laat je alsjeblieft niet afschrikken door de hoeveelheid tijd en ingrediënten. Want als er eenmaal een brood uit jou oven rolt zul je verslaafd zijn aan het bakproces. Het is bijna een soort scheikunde project. Met water en meel maak je een actieve starter die ervoor zorgt dat er een luchtig brood uit jou oven rolt. Hoe cool is dat?!
Heel veel plezier en succes en laat je niet gek maken. Jij kan dit!
Glutenvrij zuurdesem brood
Equipment
- Rijsmandje
- Gietijzeren pan
- Keukenweegschaal
Ingrediënten
Starter
- 130 gram glutenvrije zuurdesem starter
- 100 gram water kamertemperatuur
- 100 gram rijstmeel
Deeg
- 25 gram psylliumvezels
- 375 gram water kamertemperatuur
- 100 gram rijstmeel
- 75 gram sorghummeel
- 100 gram tapiocazetmeel
- 75 gram aardappelzetmeel
- 12 gram zout fijn
- 10 gram olijfolie
- 1 scheutje appelazijn
- 1/4 tl gemberpoeder optioneel
Instructies
Starter
- Begin met het actief krijgen van je starter. Wat ik meestal doe voordat ik aan mijn brood begin is mijn starter 1 a 2 keer voeden, zodat de starter heel actief.
- Neem 100 gram starter en meng die met 100 gram rijstmeel en 100 gram water. Roer dit door elkaar totdat je een dikke pasta hebt maar die nog wel goed roerbaar is.
- Laat je starter rijzen tot zijn hoogtepunt. De starter is op zijn hoogtepunt als die ongeveer 1/3 of verdubbelt is en een beetje bol staat. Dit duurt ongeveer 3 a 5 uur, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Als je zeker wilt weten dat je starter het gaat doen, zet hem dan even in een bakje met lauwwarm water.
Fermenteren
- Zodra je starter op zijn hoogtepunt is ga je verder met het fermenteren van het deeg. Neem 130 gram actieve starter en roer dit met 100 gram rijstmeel en 100 gram water door elkaar.
- Dek af met een theedoek en zet voor ongeveer 7 a 13 uur aan de kant. Dit 'beslag' zal een beetje gaan rijzen, bol staan, bubbelen en weer instorten. Dit wil je hebben! Hoe korter de fermentatie hoe zuurder het brood.
Deeg
- Na het fermenteren van het beslag kun je beginnen aan het brood deeg.
- Begin met het mengen van de psylliumvezels en het water. Roer dit goed door elkaar en laat voor ongeveer 5 a 10 minuten staan zodat het een dikke gel kan worden.
- Meng ondertussen alle andere meelsoorten in een kom met het zout en het gember poeder.
- Zodra je van de psylliumvezels een dikke gel hebt roer je hier voorzichtig de olijfolie en het scheutje appelazijn doorheen.
- Voeg de psylliumvezels gel bij de melen en roer dit met een spatel door elkaar totdat je allemaal klontjes hebt. Zodra je een klonterig deeg hebt kun je het met je handen gaan kneden tot een mooie deegbal.
- Bebloem je aanrecht iets met rijstmeel en leg voorzichtig je deegbal op het aanrecht. Maak hier een mooie, strakke deegbal van met de naad naar boven. Je rolt het deeg een soort van op en schuift deze ondertussen heen en weer over het aanrecht zodat je een strakke deegbol krijgt.
- Bebloem ondertussen je rijstmandje in met bloem zodat je deeg niet blijft plakken.
- Leg je deeg voorzichtig met de naad naar boven in de mand en knijp indien nodig de naad nog wat straker dicht.
- Dek af met een theedoek en doe deze in een plastic zak.
- Zet aan de kant en laat voor ongeveer 4 a 5 uur rijzen op kamertemperatuur of ongeveer 10 a 12 uur in de koelkast. Je deeg is klaar als die voor ongeveer 1/3 is verdubbelt en wanneer je deze indrukt met je vinger het deeg langzaam terug springt en een klein deukje achterlaat.
Bakken
- Een halfuur voordat je brood klaar is met rijzen verwarm je de oven en de pan voor op 250 graden.
- Leg een vel bakpapier klaar en haal voorzichtig je deeg uit de rijsmand. Leg je deeg voorzichtig, met de naad naar beneden, op het bakpapier neer. Laat je brood niet te hard vallen want dan gaat alle lucht uit je brood, en die wil je juist houden.
- Snijd de bovenkant van het brood in zodat je een knapperige korst krijgt en je brood mooi kan rijzen. Ik ga meestal voor één diepe inkeping over de lengte van het brood.
- Haal de gietijzeren pan uit de oven, leg je deeg met bakpapier en al voorzichtig in de pan. Doe de deksel terug op de pan en zet de pan in de oven. Verlaag de oventemperatuur nu naar 225 graden.
- Bak je brood in de pan voor 60 minuten. Haal dan de deksel van de pan, verlaag de oventemperatuur naar 200 graden en bak je brood nog 30 a 35 minuten af of totdat je hem mooi bruin gekleurd vind.
- Je brood is gaar als die hol klinkt als je aan de onderkant van het brood klopt.
- Laat je brood volledig afkoelen op een rooster. Snijd je brood pas aan als deze volledig is afgekoeld. Als je hem vroegtijdig aansnijdt wordt je brood heel klef en compact omdat het deeg dan niet genoeg kan binden.
- Bewaar je brood in een goed afgesloten trommel of broodzak of vries deze in plakjes in.
Notities
P.s. ik ben benieuwd of jij een poging tot een zuurdesem gaat maken of niet. Laat je mij dit weten? Dit kan in de reacties hieronder of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Vind ik super. En kijk hier naar veel meer lekkere glutenvrije lunch of ontbijt recepten.
Pingback: Glutenvrije zuurdesem starter • lislovescooking
Gebruik je stoom in de dutchoven? En wanneer voeg je de starter toe? Tegelijk met de gel van de psylliumvezels?
Nee ik gebruik een normale oven. En je voegt de gel toe idd tegelijk met de starter!
Hoi Melissa,
Vandaag mijn eerste glutenvrije zuurdesembrood gebakken volgens jouw recept. Starter maken met rijstmeel ging helemaal goed. In plaats van sorghummeel (kon ik niet krijgen) heb ik boekweitmeel gebruikt. Ging ook prima. Ik heb het brood wel iets korter gebakken maar dat zal aan de oven liggen. Het resultaat is geweldig. Dank voor het mooie recept
Wat super goed om te horen! En yes, boekweit is top als vervanging. Krijg er helemaal trek in!
Het hele verhaal is duidelijk behalve de ‘naad’ Naad naar boven en dan bakken naar beneden? Snij je de naad voor het rijzen of voor het bakken? En dan welke naad komt er van het kneden?
Hij ‘rijst’ nu in de koelkast trouwens, ben heel benieuwd. Thx voor je recept 🙂
Hey Kirsty,
Je snijd de naad in voor het bakken en pas als je brood helemaal mooi gerezen is. Daarna leg je het brood voorzichtig met de ingesneden naad naar boven in de rijsmand!