Glutenvrije zuurdesem starter

Glutenvrije zuurdesem starter

Bak je eigen zuurdesem brood met deze glutenvrije zuurdesem starter. Stap voor stap naar je eigen glutenvrije zuurdesem brood!

Het duurt even maar dan heb je ook echt wat!

Maak zelf je eigen glutenvrije zuurdesem om zelf een heerlijk zuurdesem brood te bakken. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je een glutenvrije starter maakt en hoe je deze levend houd en verzorgt. Want een blije starter is een lekker brood!

Ik ben nog niet zo lang bezig met het maken van glutenvrije zuurdesem broden. Maar ik vind het een super mooi proces en twijfelde heel lang of ik het zelf ging proberen. Ik heb heel veel blogs gelezen over zuurdesem broden, heb veel research gedaan naar glutenvrije starters en ben uiteindelijk maar aan de slag gegaan. De ‘How To Make Gluten-free Sourdough Bread‘ van Bakerita heeft mij heel erg geholpen. Ik ben nog steeds aan het uitzoeken hoe je nou de lekkerste broden bakt en hoe een starter nou precies werkt, maar ik heb een houvast! Dit vind ik al heel fijn want nu heb ik een voorbeeld.

Een glutenvrije starter bubbelt veel minder dan een variant met gluten en daarom lijkt de starter het niet te doen. Maar niets is minder waar! Na twee weken mijn starter voeden, verzorgen en met liefde behandelen is er toch een brood uit mijn oven gerold.

Glutenvrije zuurdesem starter

De starter

Nou denk ik zeker niet meteen dat ik een brood kan bakken. Ik heb nu wel een basisrecept waaraan ik mij aan vasthoud, maar ik moet nog veel experimenteren en leren. Elke keer als ik iets deel van dit experiment op Instagram krijg ik heel veel vragen naar mijn starter en hoe ik deze gemaakt heb. Ik zie dat er heel veel vraag naar is en dat meer mensen opzoek zijn naar een glutenvrij basis recept op internet. Daarom heb ik besloten mijn starter recept gewoon vast online te zetten zodat ook jij kan beginnen met het maken van de starter. Dan kunnen we daarna samen het glutenvrije broodbak proces ingaan en ervoor zorgen dat we samen een heerlijk brood uit de oven kunnen toveren!

Voor mijn eerste starter heb ik rijstmeel gebruikt. Rijstmeel is van nature glutenvrije en daarom heel erg geschikt voor een glutenvrije starter. Zelf vind ik rijstmeel ook een fijne smaak en structuur hebben. Gebruik niet een te fijne rijstmeel want dan is het erg lastig om je starter actief te houden en niet te verdrinken. Had ik in het leerproces wel gedaan en het heeft mij bijna twee dagen gekost om zuurtje weer actief en bubbelig te krijgen.

Het proces

Schrik ook niet als je starter na een paar dagen stopt met bubbelen. Had ik ook! Maar als je gewoon doorgaat met voeden zal je zien dat die het weer gaat doen. In het begin voedde ik mijn starter twee keer per dag. Dit deed ik voor werk en na werk. Door je starter twee keer per dag te voeden wordt die goed actief en gaan de bacteriën hun werk doen. Na een dag of 8 ben ik begonnen met één voeding per dag. Mijn starter ging steeds minder zuur ruiken en ik zag steeds grotere bubbels.

Je hoort meestal dat je starter verdubbeld moet zijn in volume voordat die goed actief is. Dit was bij mij NIET het geval. Mijn starter verdubbelde hooguit 2/3 maar heeft wel veel zichtbare bubbels in de starter. Nu begin ik met bakken als ik die grotere bubbels zie en als ik zie dat de desem een soort bol staat. Dan is die het meest actief en durf ik het aan om naar de volgende stap te gaan!

De volgende stap is namelijk het brood bakken! Hier vind je mijn eerste recept voor een glutenvrij zuurdesem brood. Dit is een recept voor een basis brood. Erg lekker van smaak, goed te maken en ideaal om in te vriezen! Verder ga je hier al mijn recepten met de zuurdesem starter vinden, houd deze pagina zeker in de gaten!

You can do it!

Het kost echt even wat tijd en doorzettingsvermogen maar dan heb je straks ook wat! Ik hoop dat jij dit proces ook aandurft zodat we samen de meest geweldige broden op tafel kunnen gaan zetten. Door de maanden heen zal ik deze blog aanpassen met de nieuwste updates, tips en tricks zodat het straks allemaal makkelijker wordt. Voor meer starter advies kijk dan ook even op het blog van Marike van OhMyPie!. Zei deelt hier haar recept voor een glutenvrije zuurdesem starter.

Heel veel succes en je kan het!

Glutenvrije zuurdesem starter

Glutenvrije zuurdesem starter

Bak je eigen zuurdesem brood met deze glutenvrije zuurdesem starter. Stap voor stap naar je eigen glutenvrije zuurdesem brood!
Porties 1 starter

Equipment

 • Weckpot
 • Keukenweegschaal

Ingrediënten
  

 • rijstmeel
 • water

Instructies
 

Start

 • Begin met het goed schoonmaken en drogen van je weckpot.
 • Roer 50 gram rijstmeel met ongeveer 50 tot 60 gram water door elkaar tot je een dikkere pasta hebt waar je nog doorheen kunt roeren.
 • Na ongeveer 10 tot 12 uur begin je met de tweede voeding. Voeg weer 50 gram rijstmeel toe en ongeveer 50 tot 60 gram water. Roer weer goed door elkaar totdat je een dikkere pasta hebt zonder klontjes. Je moet je lepel erdoor heen kunnen trekken en de roerstreep eventjes blijven zien. Dat is ongeveer de dikte van de pasta die je wilt hebben.
 • Dek je weckpot af met de deksel die er losjes op ligt of een theedoek. Bewaar je starter buiten de koelkast en het liefst op een niet te koude plek zodat de bacteriën goed hun werk kunnen gaan doen.
 • De volgende dag doe je dit proces precies hetzelfde.

Twee voedingen per dag

 • Bij dag drie begin je met 100 gram starter en gooi je de overige starter weg. Elke dag begin je met 100 gram van je starter en discard je het overige deel. Dit doe je om de hoeveelheid starter binnen de perken te houden. Wanneer je starter eenmaal goed actief is en de bacteriën niet meer scahdelijk zijn kun je hier ook mee bakken.
 • Voed je starter daarna volgens het schema hierboven. Begin met 100 gram starter, en voeg 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 a 110 gram water toe.
 • Na ongeveer 3 dagen kun je beginnen met het aangeven waar je starter is na de voeding. Zo kun je zien of die gerezen heeft of niet en weet je dus wanneer je ongeveer klaar bent om te gaan bakken.

Eén voeding per dag

 • Na ongeveer 7 tot 9 dagen kun je overgaan op één voeding per dag.
 • Begin elke dag met 100 gram glutenvrije starter en voeg daar 100 gram rijstmeel en 100 tot 110 gram water aan toe. De substantie die je wilt is weer de dikke pasta waar je nog wel doorheen kunt roeren.
 • Na ongeveer 14 dagen is je starter klaar om mee te gaan bakken. Hij moet niet te zuur ruiken, luchtig zijn als die op zijn hoogtepunt is en veel luchtbubbels hebben. Je starter is op zijn hoogtepunt na ongeveer 4 tot 6 uur na de laatste voeding. Daarna is je starter door zijn voeding heen en stort die weer een beetje in.

Notities

Wanneer je starter actief is en je deze niet gebruikt kun je hem na zijn laatste voeding in de koelkast bewaren. Geef hem dan ongeveer een keer per week voeding. Je neemt dan 100 gram starter, 100 gram rijstmeel en ongeveer 100 gram water. Roer je starter goed door, leg de deksel weer los op de pot en bewaar hem in de koelkast totdat je klaar bent om te gaan bakken. 

P.s. als je nog vragen hebt of bent begonnen met je starter, laat het mij dan vooral weten! Vind ik super leuk om te zien en horen. Je kunt hieronder een reactie achterlaten of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. En kijk hier voor meer zuurdesem recepten!

Bewaar het recept voor deze glutenvrije zuurdesemstarter ook op Pinterest!
Glutenvrije zuurdesem starter

21 Comments

 1. Pingback: Glutenvrij zuurdesem brood • lislovescooking

 2. Pingback: Glutenvrije bananenbrood muffins met zuurdesem • lislovescooking

 3. Kim Donkersteeg

  Hoi melissa

  Ik ben vandaag met de zuurdesem starter begonnen.
  Ik heb de deksel van de weckpot er dicht op maar niet met de haakjes zo kan er nog lucht bij.
  Of is een theedoek beter?

  Ik heb een vraag over de discard van de starter na 3 dagen dat gedeelte wat je weg doet, bewaar je deze in de koelkast en hoe lang kun je dit bewaren? En wat kun je hiermee?

  Bedankt

  Groetjes kim

  • Hoi,
   Super leuk, succes! Ik doe hem ook niet op de haakjes, ik klap de deksel gewoon dicht. Dus helemaal goed! En je gooit de discard WEG. Pas na een dag of 10 kun je gaan bakken met de discard. Anders zijn de bacteriën nog schadelijk voor je.

   Succes!!

 4. Hoe groot is de weckpot die je gebruikt? En moet het water koud of lauw zijn?

 5. Hey hoi!

  Super enthousiast dat je dit gedeeld hebt! Dank daarvoor!

  Vraagje: op 9 mei ben ik begonnen maar ik merk nog helemaal niks aan mijn zuurtje. Geen bubbels, niks. Ik vraag me af of mijn rijstmeel niet te fijn is. Kun jij vertellen welke jij gebruikt? Ik heb nu de rijstmeel van Ekoplaza (wilde graag een bio).

  Groetjes!

  • Hoi! Dankjewel voor je berichtje. Het zou kunnen dat je meel inderdaad te fijn is. Na een dag of vier moet je wil kleine mini dubbeltjes gaan zien. Is het volkoren rijstmeel? Want dat gebruik ik!

   • Ik heb ook volkoren rijstmeel van Terra e Luna (of zoiets). Maar het lijkt wel heel fijn en inderdaad geen bubbels. Ik moet er ook meer water bij in doen om er pasta van te maken…

    • Dan zou ik overgaan naar een volkoren rijstmeel van Your Nature, Johannusmolen of Holland and Barret. Deze drie merken doen het bij mij goed. Of soroghummeel, dit is wat steviger meelsoort en is daar om heel geschikt voor een starter en een brood.

     • Ik had het eerder bij je moeten aangeven, want vanaf dat moment kwam hij tot leven! Nu kan ik het filmpje niet meer vinden waarin je liet zien wanneer het klaar is… heb je die nog?

     • Die heb ik ook niet meer… van het weekend post ik wel weer een nieuwe op insta. Maar hij is goed als je een dikke pasta hebt met dubbeltjes die k geneer 1/3 verdubbeld is!

 6. Ooh spannend,

  Vanaf dat de starter klaar is na 14 dagen, kan je die dan gewoon blijven ‘voeden’ door 1 deel starter 1deel water en 1 deel bloem te blijven toevoegen?

  • Yes dat kan zeker! Je kan hem ook in de koelkast zetten en 1 keer in de week ongeveer voeden totdat je hem weer gaat gebruiken. Succes!

 7. Bij dag drie begin je met 100 gram starter en gooi je de overige starter weg. Elke dag begin je met 100 gram van je starter en discard je het overige deeL.

  Begrijp ik het goed dat je elke dag er 100 gram afhaalt en de rest weggooit? Is dit omdat het gluttenvrij zuurdesem is omdat de meeste recepten voor zuurdesem je alleen na dag 3 het weggooit en daarna niet meer.

  • Hoi, je begint idd vanaf 100 gram starter vanaf dag drie en de rest gooi je weg. Dit doe je omdat je starter anders veel te veel wordt en niet meer te houden is. Je moet net zoveel meel en water toevoegen als starter. Zodra je starter goed op weg is en actief is kan je ook andere dingen bakken van je discart, maar dat kan pas zodra die echt goed actief is. Tot die tijd moet je helaas het overige weggooien.

 8. Cristina Kop

  Hallo ik heb een vraag over het voeden van je starter vanaf dag drie je schrijft dat je moet beginnen met 100 gram starter maar betekent dat 2 maal op de dag aangezien je twee maal per dag moet voeden

  • Hey, de eerste paar dagen heb ik de starter idd twee keer per dag gevoed. Je start dan twee keer per dag met 100 gram starter. De rest gooi je weg!

 9. Annemieke

  Hoi Melissa,

  Morgen zit ik op dag 14 van mijn starter en hij doet het top.
  Dinsdag is mijn vrije dag, dus dan ga ik op voor het zuurdesem brood… Of de eerste stappen hiervan..
  Ik heb hier een vraag over.
  Ik voed mijn starter in de ochtend, en na 3/5 uur haal ik 130 gram eruit voor het brood.
  De rest van mijn starter… Wat doe ik daar mee? Zet ik die min die 130 gram in de koelkast? Voor de volgende keer?
  Of moet ik hem dan nog een keer voeden? En dan pas in de koelkast voor de volgende keer?

  Groetjes,
  Annemieke Boom

  • Hey Annemieke, sorry voor mijn late reactie. Maar je vult je starter weer aan zoals je normaal doet met een voeding en daarna mag die inderdaad terug in de koelkast tot de volgende keer! Hopelijk is het brood gelukt! Mocht je sneller antwoord nodig hebben dan kan je mij het beste een dm via Instagram sturen, daar reageer ik sneller op. Excuses!

 10. Samantha

  Hi!
  Ik ga mezelf er aan wagen zit nu op dag 3 en dus ga hem 2x per dag voeden 100 gram starter, 100 rijstmelk, 100 water.

  Als ik uiteindelijk op dag 14 zit. En het brood ga bakken. Klopt het dat ik het overgebleven deel van de starter nogmaals 1x die 100 gram voeding geef dan in de koelkast zet. En dat eventueel herhalen na een week? Hoe ga ik uiteindelijk dan verder met de starter uit de koelkast om een nieuw brood te maken? Starter afwegen en gelijk bakken?

  • Hey, Dit klopt helemaal! Zodra je hem weer gaat gebruiken haal je hem uit de koelkast, geef je hem twee a drie voedingen en is die weer good to go!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*