Glutenvrije havermout plaatkoek met rood fruit en pecannoten. Lekker als tussendoortje bij de koffie of als ontbijt!
Gek op koekjes!
Glutenvrije havermout plaatkoek met food fruit. De topping is gemaakt met crunchy pecannoten en de vulling is van rood fruit jam. Makkelijk om te maken en lekker als tussendoortje bij de koffie, als ontbijt of als toetje met een bolletje ijs!
Een paar weken geleden stond ik met Lucy van Yourmealplanners een dagje in de keuken en achter de camera. Ik vind dat altijd super leuk, samen ideeën bedenken en lekker eten creëren. Zet mij vervolgens achter de camera en ik ben helemaal in mijn element. Lucy had een heerlijke chia rood fruit jam meegenomen en ik wist meteen dat ik daar een lekker bakrecept mee moest maken!
Ik koos voor een plaatkoek met knapperige pecannoten. Deze combineren zo lekker met rood fruit. Normaal is een plaatkoek niet zo ‘gezond’ maar ik wou graag iets maken wat je ook als ontbijt kon eten. Dus ging ik aan de slag met banaan en ei om zo een gezondere tegenhanger te maken van de standaard plaatkoeken.
Gelukkig pakte dit goed uit en rolde binnen no-time dit heerlijke gebakje de oven uit! Makkelijk te maken, glutenvrij en lactose vrij. Ik koos voor rood fruit jam en pecannoten, maar je kan natuurlijk ook een ander soort jam gebruiken en andere nootjes. Laat vooral jouw creativiteit de vrije loop!
Ga jij deze glutenvrije havermout plaatkoek met rood fruit maken? En ben je nou net zo gek op rood fruit als ik? Dan vind je hier het orignele recept voor de chia jam van Lucy. En kijk hier eens naar dit recept voor homemade rood fruit compote of deze cheesecake met rood fruit.
Glutenvrije havermout plaatkoek met rood fruit
Ingrediënten
Plaatkoek
- 175 gram (glutenvrije) havermout
- 100 gram (glutenvrije) havermeel/boekweitmeel
- 1 banaan rijp
- 2 eieren
- 25 gram kokosolie/boter
- 50 gram ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 50 gram pecannoten
- 3 a 4 el chia jam
Chia jam
- 250 gram bramen diepvries
- 250 gram blauwe bessen diepvries
- 50 ml water
- 1 tl kaneel
- 3 el chiazaadjes
- 1 tl kardemom optioneel
Instructies
Chia jam
- Zet een pan op het vuur en doe hier het water, bramen en blauwe bessen in. Breng zachtjes aan de kook en voeg vervolgens ook het kaneel, chiazaadjes en eventueel de kardemom toe.
- Laat 20 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen voordat je hem in potjes in de koelkast bewaard. De chiazaadjes zorgen ervoor dat de vruchten gaan binden en de jam een stevige structuur krijgt. Is de jam nog te vochtig nadat je hem heb gekookt laat hem dan een uurtje rusten. Je zult zien dat hij dan stevig wordt! Is dit niet het geval dan kun je altijd nog wat extra chipzaad toevoegen.
Plaatkoek
- Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed een (vierkante)springvorm met bakpapier.
- Zorg ervoor dat je kokosolie/boter op kamertemperatuur is voordat je begint.
- Prak de banaan fijn en roer de eieren los.
- Kneed van alle ingrediënten, behalve de pecannoten, een stevig maar iets plakkerig deeg.
- Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem en druk stevig aan in de springvorm.
- Bak de bodem voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Verbrokkel ondertussen de pecannoten en kneed deze door het overige beslag en maak hier een kruimelig deeg van.
- Haal de bodem uit de bodem en smeer hier de jam overheen. Verkruimel het overige deeg over de jam laag en bak de cake nog voor 25 a 30 minuten in de oven. Houd de koek in de gaten dat die niet aanbrandt.
- Laat de koek volledig afkoelen zodat de jam kan opstijven.
- Geniet ervan!
Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt. Laat je mij dit weten? Vind ik leuk! Je kan hieronder een reactie achterlaten of tag mij op Instagram of gebruid de #lislovescooking.