Gezonde lunch salade begint bij een goede basis, is easy in de mealprep en zorgt voor een verzadigd gevoel. Mijn tips en tricks deel ik met jou!
Lunchen met een niet saaie, groene salade
Een gezonde lunch salade begint bij een goede basis, maar is ook makkelijk te maken in de mealprep en zorgt voor een verzadigd gevoel. Mijn tips, tricks en variaties deel ik vandaag met jou!
Met een salade kun je zoveel kanten op! De keuzes die er zijn zijn enorm en je kunt veel variëren in smaak, structuur en combinaties.
Nu heb ik op mijn blog super lekkere lunch taartjes staan, of deze lunch salade of broccoli salade maar ik vind afwisseling dus echt belangrijk. De ene dag eet ik een salade, dan weer een lunch taartje om vervolgens te kiezen voor maiswafels. Alleen ik krijg zo vaak berichtjes over mijn salades dat ik er nu ook maar een echte post over schrijf. Jullie vragen en ik lever!
Met deze blogpost wil ik jullie mijn tips en tricks geven voor een lekkere salade die je snel maakt, een paar dagen goed blijft in de koelkast en niet saai wordt na één keer eten. Zelf denk ik ook dat afwisseling in eten goed is voor je lichaam en daarom doe ik dit dan ook!
De salade
Salades blijven meerdere dagen goed in de koelkast. Hierdoor zijn ze ideaal omdat je met één keer koken drie dagen kunt lunchen.
Waar ik altijd voor zorg is dat ik een goede basis heb. Ik maak graag couscous of pasta klaar en houd dat apart om later bij de groente te doen. Met groentes kun je alle kanten op maar het lekkerste vind ik courgette en tomaat. Dit kun je namelijk aanvullen met elke andere groente zowel rauw als gegrild/gewokt.
Naast de koolhydraten en groente voeg ik eigenlijk altijd nog nootjes, pitten of zaden toe, iets van gedroogd of vers fruit voor een zoetje en (geiten)kaas/(vega)vlees toe.
Hierna maak ik een dressing. Je kunt heel snel een makkelijke dressing maken die gezond is en zonder toegevoegde suikers of e-nummers. Deze dressing maak ik zelf graag maar ik geef nog twee optiest.
Ik dat hoop je zelf een salade kunt samenstellen die perfect bij jou past. Met een goede basis kun je zelf helemaal los gaan en genieten van de lunch!
En ik zeg nu wel steeds lunch, maar bij het avondeten zijn ze ook top! Voeg bijvoorbeeld Wat warme groente toe, kook er een eitje bij of maak er een pannetje soep of stokbrood bij.
Mealprep lunch salade
Course: Lunch3
servings30
minutes6
minutesIngrediënten
- Yoghurt dressing
3 el lactosevrije yoghurt
1 tl mosterd
1/2 tl (appel)azijn
zout/peper
kruiden*
- Citroen dressing
sap en rasp 1/2 citroen
1 tl (gedroogde) peterselie
1 el olijfolie
zout/peper
*Je kunt de Italiaanse kruiden ook vervangen voor gedroogde basilicum, peterselie of rozemarijn- Salade basis
glutenvrije pasta/couscous
1 courgette
3 grote tomaten
(olijf)olie
zout/peper
Bereidingswijze
- Groente bereiding
- Snijd een hele courgette in de lengte en breedte doormidden en snijd in plakjes
- Snijd de tomaten in dunne partjes
- Verhit een el olie in een koekenpan en bak de courgette met wat peper gaar
- Haal de courgette uit de pan en laat deze uitlekken
- Bak in dezelfde pan voor 2 minuten de tomaten op laag vuur
- Laat de groente goed afkoelen voordat je ze in de koelkast bewaard
- Salade opbouw
- Kook de glutenvrije pasta of couscous volgens de verpakking en laat goed uitlekken
- Bereid de gekozen groente voor en maak klaar
- Snijd en hak de nootjes, kaas, fruit en rauwkost
- Meng alles samen en bewaar in de koelkast tot de dag van opeten
- Bereiding
- Roer de pasta/couscous pas op de dag van de lunch door de groente. Dit voorkomt dat we teveel vocht uit de groente in de salade gaat zitten.
Dit zelfde geld voor de dressing. Roer die pas zo laat mogelijk door de klaargemaakt salade. Hierdoor zullen de smaken het lekkerste blijven!
Maar naast deze basis ga ik helemaal los in smaak variaties! Hieronder deel ik in een opsomming mijn favoriete!
Couscous
- Gegrilde courgette en tomaat met olijven, geitenkaas, nootjes en de citroen dressing
- Gegrilde courgette en rauwe komkommer en tomaat met geitenkaas , rozijnen/dadels, amandelen en hummus of de citroen dressing
- Dit is een favoriete van mijn blog met gegrilde courgette, wortel en tomaat, amandelen, geitenkaas en hummus of de yoghurt dressing met peterselie
Pasta
- Gegrilde courgette en tomaat met rode pesto, rucola, geraspte lactosevrije kaas en pompoenpitten (deze variant is warm ook erg lekker)
- Gegrilde courgette en tomaat met rucola, geitenkaas, nootjes en de yoghurt dressing met Italiaanse kruiden
- Komkommer, tomaat en olijven met de citroen dressing, pompoempitten en geraspte lactosevrije kaas of geitenkaas
Maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk:
Boekweit is een goede glutenvrije vervanger voor pasta of couscous
Schapenkaas ipv geitenkaas
Gegrilde halloumi ipv de geitenkaas of schapenkaas
Groene pesto als vervanger voor de rode pesto
Vervang de rucola door veldsla
Druiven en blauwr bessen smaken heerlijk door de salade
Gedroogd fruit door de couscous zorgt voor extra smaak
Ik hoop dat ik jou geïnspireerd heb om zelf de lekkerste, vullende, voedende en gezonde lunch salade op tafel te zetten. Met een heel klein beetje moeite heb je echt een hele lekkere lunch.
Laat je mij jouw creatie zien? Vind ik echt leuk en wie weet krijg ik er weer een nieuwe smaak combinatie bij! Je kunt hieronder een reactie achterlaten of mij taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. En naast lunch recepten heb ik ook veel lekkere glutenvrije dinner recepten hier en ontbijt recepten hier!