Grote, gele verjaardagstaart met rood fruit
Een glutenvrije cake gemaakt van boekweitmeel, gevuld met slagroom als een slagroomtaart, gele botercreme als versiering en heel veel fruit met gesuikerde hazelnoten.
De reden van deze cake was simpel… Want wat doe je als je kleine zusje jarig is en helemaal gek is op de kleur geel…? Dan maak je een grote, gele verjaardagstaart met lekker veel rood fruit, gesuikerde hazelnoten en gele sprinkels!
Het rode fruit in de taart was nog wel even een dingetje… Want rood is niet geel. Gelukkig was de rest van de taart zo geel dat ik er mee weg kwam! Wat kan ik zeggen? Ik ben gewoon gek op aardbeien in een slagroomtaart!
Deze taart maken kost even wat tijd, maar dan heb je ook wel een TAART! Een taart van deze grootte maken vind ik echt heel leuk. De gezichtsuitdrukking van mijn zusje en moeder was dan ook echt geweldig. Dat ik zo’n taart zou maken hadden ze niet verwacht.
Ik maakte de cakes glutenvrij met boekweitmeel, kleurde de taart geel met Unicorn Superfood en versierde de taart met fruit, hazelnoten en sprinkels. Dit is een echt spectacel om op tafel te zetten!
De taart lijkt heel moeilijk om te maken maar het valt best mee. Het enige wat je moet hebben is wat geduld. Er zitten veel verschillende elementen in deze taart maar die zijn allemaal, los van elkaar, niet heel moeilijk. Maar als je alles dan samen voegt krijg je een geweldig eindresultaat!
Verjaardagstaart
Course: Gebak12
servings45
minutes40
minutesspringvorm van 24 cm
springvorm van 18 cm
Ingrediënten
- Cake 24 cm
5 eieren
150 gr suiker
150 gr boekweitmeel
1/2 citroen, rasp
1 tl vanille aroma
1/4 tl zout
Optioneel: 1/2 el bakpoeder *
- Cake 18 cm
3 eieren
90 gr suiker
90 gr boekweitmeel
1/3 citroen, rasp
1 tl vanille aroma
snufje zout
Optioneel: 1/3 el bakpoeder *
- Nootjes
175 gr blanke hazelnoten
40 ml water
100 gr kokosbloemsuiker **
- Botercreme
250 gr boter
100 gr luchtige monchou
75 gr poedersuiker
4 el Unicorn Superfood Tropicana Blend ***
- Vulling
400 gr aardbeien
750 ml slagroom
3 zakjes slagroom versteviger/klop-fix
- Versiering
Aardbeien/frambozen/rode besjes
Sprinkels
** Bruine suiker is een goede vervanging
*** Dit is een optie. Als je het poeder weglaat dan zul je een witte cake krijgen. Omdat de Tropicana Blend heel zoet smaakt zou je 2 el suiker kunnen toevoegen en wat fruit aroma naar keuze.
Bereidingswijze
- Cakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed beide springvormen met bakpapier
- Begin met het maken van de 24 cm cake en daarna pas de 18 cm cake
- Rasp de citroen
- Maak een beslagvorm vetvrij en droog en klop de eieren op de hoogste stand voor 5 minuten
- Voeg dan het suiker, vanille aroma en citroenrasp toe en mix dit nog 5 minuten op de hoogste stand
- Haal het boekweitmeel door een zeef en spatel dit ondertussen rustig door het beslag net zolang tot al het meel is opgenomen
- Schenk je beslag in de vorm en zet meteen in de oven (hoe langer je wacht hoe minder luchtig je taart zal zijn)
- Bak de cake voor ongeveer 20 minuten, duw even op de cake en als die omhoog terug veert is die gaar (doe de ovendeur tussentijds niet open, want dan zakt je cake in)
- Laat de cake nog 30 minuten afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier en laat hem daarna zonder springvorm op een rooster buiten de oven volledig afkoelen
- Doe exact hetzelfde met de ingredienten voor de cake van 18 cm maar de baktijd kan iets korter zijn (bij mij was dit ongeveer 4 minuten korter)
- Nootjes
- Verwarm de oven op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Bak de hazelnoten 8-10 minuten in de oven
- Ondertussen zet je een pan op het vuur met het water en kokosbloemsuiker
- Verwarm je suikermengsel tot het bruin kleurt en indikt (roer niet in de pan maar schud de pan af en toe zachtjes)
- Roer (ja, mag nu wel) de geroosterde hazelnoten door het verwarmde suiker mengsel en laat nog 1 a 2 minuten mee verwarmen op het vuur
- Schep de gesuikerde hazelnoten op bakpapier en laat volledig afkoelen
- Als de nootjes helemaal zijn afgekoeld vermaal ze dan met een hele sterke keukenmachine in kleine hoeveelheden tot kleine stukjes (je zou ze ook in stukjes kunnen hakken, want kijk uit dat je keukenmachine niet stuk gaat door de extreem plakkerige nootjes)
- Botercreme
- Klop de boter met de monchou en poedersuiker zacht en romig
- Roer de Tropicana Blend erdoorheen
- Laat buiten de koelkast staan voor gebruik
- Vulling
- Ontdoe de aardbeien van hun kroontje en pureer ze tot hele kleine stukjes
- Klop de slagroom op met de suiker en de klop-fix
- Opbouwen
- Snijd beide cakes voorzichtig door de midden
- Verdeel de helft van de slagroom over beide bodems
- Verdeel de gepureerde aardbeien over de slagroomlaag
- Verdeel 2/3 van de nootjes over de aardbeien en dek af met de bovenkant van de cake
- Verdeel de andere helft over de bovenkant van de cakes en zet voorzichtig de kleine cake bovenop de grote cake
- Besmeer de zijkanten van de onderste cake en de bovenkant van de bovenste cake met de botercreme
- Versier de cake met de overige nootjes, botercreme, slagroom, vers fruit en sprinkels
- Bewaar de cake in de koelkast maar haal de cake een half uur voor serveren uit de koelkast
Notities
- *Mijn cakes werden veel te luchtig. Ik denk dat dit kwam door het toevoegen van bakpoeder. Doordat je het al zo luchtig klopt heb je al een heel luchtige cake en ik denk dat het bakpoeder net iets te veel van het goede was. Laat het bakpoeder rustig weg!
P.s. ik ben benieuwd of jij deze verjaardagstaart ook gaat maken en dan vooral hoe jij hem versierd! Laat je weten hoe die smaakte in de reacties hieronder? Of als je een foto hebt kun je mij taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Vind ik heel leuk om te zien!