Een kwarktaartje met de smaak van tiramisu maar dan net anders
Ik ben gek op de Italiaanse keuken! Pasta, pizza, lasagne en ijs… ik lust het allemaal!
Tiramisu is ook echt zo’n typische Italiaans dessert. Erg lekker en ik bestel het dan ook regelmatig. Al meerdere keren heb ik dit dessert gebakken en het blijft zo lekker..! De lange vingers, cacao, mascarpone en de amaretto combineren gewoon te goed.
Helaas is tiramisu net iets te ongezond om dagelijks te eten en daarom bedacht ik een variant op de klassieke tiramisu. Nu niet meteen denken dat dit taartje hieronder exact naar tiramisu smaakt, want dat is in mijn ogen onmogelijk. Ik heb de elementen van tiramisu nagemaakt. De bodem is knapperig gebakken en door de aardbeien zacht geworden. Er zit een kwarklaag in en een koffie laag, amandel extract en als topping de bekende cacao poeder laag!
Waarom aardbeien in een tiramisu hoor ik je denken? Nou ik ben gewoon gek op fruit en ik vond dat er in dit taartje ook wat fruit hoorde. In Nederland bestaat er ook een zomerse tiramisu en dat is meestal met aardbeien of citroen! Vandaar mijn aardbeien laag 🙂
Ik at dit taartje als ontbijt, maar hij kan ook heel goed bij de koffie of als dessert. Dan is die erg lekker met een kopje koffie met amaretto en slagroom!
Klein tiramisu taartje
Course: Ontbijttaartje, Toetje, Taart1
servings15
minutes15
minutesSpringvorm van 12 cm
Ingrediënten
- Bodem
10 gr gepofte quinoa
5 tot 10 amandelen
1 tl boter of kokosolie
1 tl honing
1/2 tl cacao poeder
1/2 tl amandelaroma
1 el water
- Aardbeien laag
100 gr aardbeien
1 blaadje gelatine
Optioneel: 1 tl honing
- Yoghurt laag
100 gr kokosyoghurt
1 blaadje gelatine
- Koffie laag
100 ml kokosyoghurt
1/2 el oploskoffie
1/2 tl honing
1/2 tl amandel aroma
1 blaadje gelatine
- Topping
Cacao poeder
Chocolade
Aardbeien
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvormpje in of bekleed deze met bakpapier
- Snijd de amandelen in kleine stukjes
- Meng alle ingrediënten voor de bodem tot een plakkerig geheel en druk dit met een natte siliconen spatel of natte handen aan in je springvormpje
- Bak de koekbodem in ongeveer 12 minuten krokant
- Zodra de bodem uit de oven komt en bijna afgekoeld is kun je beginnen aan de aardbeien laag. Ontdoe de aardbeien van zijn kroontje en pureer ze tot een grove massa, voeg eventueel honing toe
- Bereid de gelatine zoals aangegeven op de verpakking en roer deze door het aardbeien mengsel
- Schep het aardbeienmengsel op de koek en zet voor een uur in de koelkast
- Bereid na een uur nog een blaadje gelatine
- Roer de gelatine door de kokosyoghurt, oploskoffie en honing
- Proef of je je koffielaag zoet genoeg vind en giet dit over de aardbeienlaag
- Zet weer voor een uur in de koelkast
- Bereid na een uur het laatste blaadje gelatine en roer dit door de kokosyoghurt
- Verdeel de kokosyoghurt over de koffie laag en zet je taartje voor de laatste keer in de koelkast. Dit keer voor 3 uurtjes zodat het geheel mooi kan opstijven
- Bestrooid je taartje met cacao poeder, stukjes chocolade en aardbeien
P.s. ga jij dit kleine tiramisu taartje ook maken? Laat je mij dan jou creatie zien? Vind ik erg leuk! Je kunt mij taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking.