Glutenvrije zuurdesem discard pancakes

Glutenvrije zuurdesem discard pancakes

Makkelijk glutenvrije pancakes van zuurdesem! Dit is een lekker en gezonde ontbijt om je overgebleven zuurdesem discard op te maken.

Zuurdesem pancakes!

Maak makkelijk glutenvrije pancakes van zuurdesem discard! Dit is een lekker, gezond en ook nog een makkelijk ontbijt recept om je glutenvrije zuurdesem discard om te toveren tot pancakes. Want weggooien is zonde, en zeker als je er heerlijke pancakes mee kunt maken!

Pannenkoeken van overgebleven zuurdesem discard? Ik hoor je denken! Maar geloof mij als ik zeg dat dit een heel erg lekker recept is om dat goedje wat je normaal zou weggooien te hergebruiken. Zuurdesem discard is eigenlijk het ‘beslag’ dat je uit je starter schept om je starter handelbaar te houden. Want als je hem steeds voed en voed om de starter actief te krijgen dan heb je heel snel een hele grote pot nodig!

Maar dat weggooien vind ik super zonde, vandaar dat ik aan de slag ben gegaan met het maken van recepten met de discard. Het eerste wat ik tegenkom als ik zoek op dit soort recepten zijn pancakes. En dat snap ik helemaal! Want deze pancakes zijn luchtig, makkelijk te maken, lekker van smaak en ideaal om in te vriezen. Ik heb ze nu al meerdere keren gemaakte en ze vervelen nog steeds niet.

In het recept fermenteer ik de zuurdesem discard, net als je zou doen bij het maken van een zuurdesem brood. Dit is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor een extra smaakje aan de pancakes. Ook worden ze er super luchtig en fluffy van.

Ik vind ze echt super lekker en blijf ze lekker maken. Want ze zijn ook ideaal om in te vriezen en ik vind de dag starten met pancakes een briljant idee! Hier vind je nog veel meer zuurdesem discard recepten die ik je zeker kan aanraden. Ga lekker aan de bak en geniet van al jouw baksels!

Glutenvrije zuurdesem discard pancakes

Glutenvrije zuurdesem discard pancakes

Makkelijk glutenvrije pancakes van zuurdesem! Dit is een lekker en gezonde ontbijt om je overgebleven zuurdesem discard op te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
Porties 3 porties

Ingrediënten
  

  • 100 gram glutenvrije zuurdesem discard
  • 60 gram rijstmeel/boekweitmeel*
  • 60 gram water kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bakingsoda
  • scheutje appelazijn

Instructies
 

  • Begin de avond van tevoren met het mengen van 100 gram glutenvrije zuurdesem starter met 60 gram meel en water. Roer dit goed door elkaar en dek af met een theedoek. Zet voor 8 uur in de koelkast om te fermenteren**.
  • Meng de volgende ochtend het ei, bakpoeder, kaneel en vanille door gefermenteerde beslag. Roer goed door elkaar en stop zodra je geen klontjes meer hebt.
  • Los de baking soda op in het appelzijn en roer door het beslag. Dit zorgt voor extra luchtige pancakes.
  • Verwarm ondertussen een anti aanbak koekenpan op het vuur zonder boter of vet. Schep een lepel beslag in de hete pan en draai de pancake om zodra je bubbels ziet ontstaan aan de bovenkant en je spatel makkelijk onder de pancake komt. Draai hem om en bak de pancake nog even aan de andere kant.
  • Ga zo door tot al je beslag op is.
  • Serveer met jouw favoriete pancake toppings en geniet ervan.

Notities

*Hoe actiever je starter hoe dikker je beslag zal zijn en luchtiger je pancakes. Is je beslag echt te dik voeg dan bij het fermenteren ongeveer 5 gram water extra toe.
**Fermenteren is niet perse nodig maar zorgt voor luchtigere pancakes en geeft een beetje een zuurdesem smaak.
***Je kunt deze pancakes ook heel goed invriezen!
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, ontbijt, pancakes, zuurdesem, zuurdesem discard

P.s. ik ben benieuwd of jij dit recept of een van mijn andere pancakes of zuurdesem recepten gaat maken. Laat je mij dit weten? Dit kan in de reacties hieronder of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Vind ik echt super om te zien!

Sla dit recept voor pancakes ook op op Pinterest!
Glutenvrije zuurdesem discard pancakes

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*