Gevulde speculaas koeken

Gevulde speculaas koeken

Gevulde glutenvrije speculaas koeken met amandelspijs. Een basis bakrecept die glutenvrij te maken is en voor iedere thuis bakker goed te doen!

Basis recept voor gevulde speculaas koeken

Gevulde speculaas koeken met amandelspijs. Een basis bakrecept die glutenvrij te maken is en voor iedere thuis bakker weer super goed te doen! Dit is weer een recept dat heerlijk smaakt en goed te bakken is. Zelfs met twee linker bakhanden tover jij deze heerlijke koeken zo uit je oven!

Na het succes van mijn glutenvrije gevulde koek ben ik aan de slag gegaan met gevulde speculaas koeken. Speculaas en gevuld speculaas vind ik een heerlijk winters bakrecept. Elk jaar tussen Sinterklaas en Kerst eet ik wel iets met gevuld speculaas. Ook is deze lekkernij, die jullie vanaf nu ook zelf kunnen maken, vaak bij de bakker te koop. Een super lekkere koek die ik zelf een keertje wou gaan maken!

Glutenvrije gevulde speculaas koeken

Om deze koeken toch een persoonlijke twist te geven heb ik sinaasappelsap toegevoegd. Dit zorgt voor een fris tintje die mij ook doet denken aan de herfst. Koek en speculaas kruiden in combinatie met sinaasappel is een verrukkelijke combinatie! Het geeft mij het ultieme winter gevoel… Lekker op de bank zitten, verwarming en kaarsjes aan, dekentje erbij, kop thee en dan deze koeken! Geloof je mij als ik zeg dat dit top is?

Het recept staat hieronder uitgewerkt en ik hoop dat je ze lekker vind!

Gevulde speculaas koeken

Recipe by lislovescookingCourse: gebak
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Ingrediënten

  • Koeken
  • 175 gr boekweitmeel of bloem

  • 100 gr donkere basterdsuiker

  • 1 el koek en speculaas kruiden

  • 125 gr boter

  • Snufje zout

  • Vulling
  • 125 gr amandelspijs

  • 1 el (amandel)melk

  • 1 el sinaasappelsap *

  • 1 tl kaneel

  • amandelen

  • ei (om te bestrijken)

    *mocht je niet van sinaasappel houden vervang de sinaasappel dan voor de melk

Bereidingswijze

  • Roer alle droge ingredienten voor de koeken door elkaar
  • Snijd de boter in blokjes en kneed deze door het deeg heen tot een stevige deegbal
  • Leg de deegbal voor 30 minuten, afgedekt, in de koelkast
  • Maak ondertussen het spijs soepel door alle ingredienten voor het spijs door elkaar te kneden
  • Maak bolletjes van het spijs
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Bestuif en werkblad met boekweitmeel/bloem en rol de deegbal uit tot een lap deeg van ongeveer 5 mm dik
  • Steek 18 rondjes van ongeveer 5 cm uit, groter kan ook maar ik maakte kleinere koeken
  • Leg 9 rondjes op de bakplaat en leg op elk rondje een spijsballetje, zorg ervoor dat de randjes onbedekt blijven
  • Dek het spijs af met de overige deeg rondjes en druk de randjes voorzichtig maar goed aan
  • Druk wat amandelen in de koeken
  • Klop het ei los en bestrijk de koeken met het losgeklopte ei
  • Bak de gevulde speculaas koeken voor 12 a 15 minuten in de oven en laat even afkoelen op de bakplaat voordat je ze volledig laat afkoelen op een rooster

Notities

  • Mocht je het gevaar van uitlopende koeken tegenhouden leg ze dan voor een halfuurtje in de koelkast, bij mij was dit niet nodig
  • De koeken blijven ongeveer 3-5 dagen lekker in een goed afgesloten koektrommel

P.s. ik ben benieuwd wat jij van de koeken vind en of je ze gaat maken. Laat jij mij dit weten en zien? Wordt ik blij van! Je kunt hieronder een reactie achter laten of mij taggen via Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*