Glutenvrije granola gemaakt van zuurdesem discard. Een gemakkelijk ontbijtrecept die je helemaal naar je eigen smaak kan aanpassen!
Zuurdesem granola om van te smullen.
Maak zelf glutenvrije granola met zuurdesem discard. Een gemakkelijke en lekker recept om je leftover starter te hergebruiken. Je granola krijgt een zuurdesem smaak en verder vul je hem met jouw favoriete granola ingrediënten als nootjes, pompoenpitten, kokos snippers en rozijnen.
Hoe lekker is zelfgemaakte granola?! Ik vind het perfect. Je kunt de granola helemaal naar jou eigen smaak samenstellen en erdoorheen gooien wat je maar wilt. De glutenvrije zuurdesem discard is een perfect bindmiddel in dit recept en zorgt ervoor dat de granola een beetje naar een zuurdesem brood gaat smaken.
Ik ben de laatste tijd voornamelijk bezig met het experimenteren van verschillende glutenvrije zuurdesem broden. De glutenvrije starter draait soms overuren! Maar omdat de starter altijd eerst goed actief moet zijn voordat je een brood kan bakken heb ik ook veel discard. Dit is zonde om weg te gooien en daarom ben ik hier ook mee aan het experimenteren.
Deze granola is echt een perfect recept voor je discard. Je discard hoeft namelijk niet actief te zijn. Hierdoor kun je oude discard gebruiken, je moet er alleen voor zorgen dat die niet te zuur ruikt. Ik laat de discard vaak wel nog even fermenteren. Hierdoor krijg je de typische zuurdesem smaak in je granola. Maar dit is zeker niet nodig!
Verder gooi ik van alles door de granola. Pompoenpitten, rozijnen, kokos, zaadjes, nootjes, cranberrry’s en wat je maar lekker vind. Het kan allemaal. Ik zoet de granola met kaneel en wat honing, gebruik maple syrup als je de granola vegan wilt houden. Schuif alles op de bakplaat en de oven doet de rest.
Ga zelf lekker aan de gang en tover deze heerlijke granola in 3, 2, 1 uit de oven. En ik weet bijna zeker dat je de discard ook kan vervangen voor een rijpe banaan als je de discard niet op voorhand hebt! Geniet ervan.
Kijk ook zeker even hier naar nog veel meer recepten met zuurdesem!
Glutenvrije granola met zuurdesem discard
Ingrediënten
Fermenteren
- 100 gram glutenvrije zuurdesem discard*
- 30 gram rijstmeel
- 30 gram water kamertemperatuur
Granola
- 150 gram glutenvrije havermout vlokken grof
- 60 gram gemengde noten
- 35 gram zonnebloem pitten
- 1 el flaxmeel
- 25 gram kokosvlokken
- 30 gram rozijnen
- 1 1/2 tl kaneel
- 45 a 55 gram honing
- 15 gram kokosolie
- snufje zout
Instructies
- Begin met het fermenteren van de zuurdesem discard. Dit zorgt ervoor dat jou granola een beetje naar zuurdesem brood gaat smaken. Meng de starter met het rijstmeel en roer totdat je geen klontjes meer hebt. Dek af en zet voor een paar uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Hak de noten grof en smelt de kokosolie.
- Meng het gefermenteerde beslag met de honing, kokosolie, kaneel, flaxmeel en het snufje zout.
- Schep de havermout vlokken, gehakte noten en de pompoenpitten hierdoor heen totdat alles goed gemengd is.
- Spreid de ongebakken granola uit op de bakplaat en zorg dat alles egaal verdeeld is.
- Bak de granola voor ongeveer 35 a 40 minuten af in de oven. Draai halverwege de bakplaat om en schep tussendoor om.
- Voeg de laatste 5 minuten de kokosvlokken toe zodat die ook geroosterd worden.
- Laat afkoelen op de bakplaat en voeg daarna de rozijnen toe.
- Bewaar in een goed afgesloten pot en geniet ervan!
Notities
P.s. laat je mij het weten als je deze granola hebt gemaakt? Je kunt hieronder een reactie achterlaten of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. Vind ik leuk! En hier vind je nog veel meer ontbijt recepten.
Dit ga ik zeker uitproberen! Maar is het ook houdbaar als gewone granola? Vanwege het brooddeeg erdoor?
Ps ik gebruik mijn overgebleven starter als basis voor wafels maken. Werkt geweldig.
Super leuk om te horen! En jazeker, gewoon in een luchtdichte pot bewaren en dan blijft het net zo lang goed! Maar pas op, hij is verslavend lekker 😉 En wafels klinkt ook echt super, sws gek op wafels!
Ziet er heerlijk uit.
Ivm fermenteren..wat kan je ipv rijstmeel gebruiken aub? Fijn havermeel of speltmeel is dat ok? Of ongekookte rijstkorrels fijn m1len?
Wil het uitproberen maar rijstmeel heb ik nooit in huis…
Hey Katrien,
Havermeel kan zeker ook en speltmeel kan ook maar dat is niet glutenvrij dus dan werkt dat anders en kan je beter naar een zuurdesem recept met gluten kijken. Ik zou het met fijne rijstmeel proberen of glutenvrije havermeel!