Homemade pindasaus

Homemade pindasaus

Zelfgemaakte satesaus zonder pakjes en zakjes! De lekkerste homemade pindasaus maak je zelf in een handomdraai en serveer je bij jouw favoriete gerechten.

Pindasaus met smaak!

Maak zelf homemade pindasaus met een paar ingrediënten zonder pakjes en zakjes. Een lekkere saus die bij zoveel recepten past en waar je heerlijk mee kunt variëren. Binnen een handomdraai tover jij deze saus op tafel en hoef je nooit meer satesaus uit de winkel te kopen!

Vroeger was ik echt geen satesaus fan. Dit komt waarschijnlijk omdat ik een keer kip saté met pindasaus kreeg, terwijl we gevraagd hadden zonder saus, en ik de volgende dag ziek was. Ik denk dat dit eerder door de kip kwam dan de saus maar ik hoefde het echt niet meer…

Totdat ik het een paar jaar geleden een nieuwe poging gaf. Ik mis tenslotte nu ook pindakaas! En lekker dat ik het vond. Tegenwoordig maar ik het steeds vaker helemaal zelf!

Ik maak de pindasaus zonder pakjes en zakjes om een paar redenen. Een van de redenen is dat de potjes uit de winkel veel te veel zijn voor een één-persoon huishouden maar ook omdat er zoveel ingrediënten in kant-en-klare saus zitten. Ik voeg ook graag wat extra knoflook, gember en rode peper toe. De saus maak ik met 100% pindakaas en amandelmelk. Hierdoor is de saus e-nummer vrij, suikervrij, lactose vrij en glutenvrij. Dit vind ik zelf een fijne gedachten!

Homemade pindasaus
Hier serveerde ik de pindasaus over vegetarische balletjes bij een bowl vol bloemkool rijst en gewokte paprika en sperziebonen.

Pindasaus kun je bij zoveel gerechten serveren. Het is heerlijk bij de frietjes, bij de (vega)kip saté, door de noedels, bij de nasi, bij de gekookte aardappelen, op een broodje en ga zo maar door! Heerlijk vind ik zo’n saus dat overal bij past.

Mijn basis is voor een klein potje satesaus waar ongeveer 2 a 4 mensen van kunnen eten. Ligt een beetje aan de hoeveelheid saus je lekker vind. Als ik deze saus door de noedels roer is het voor 2 personen, maar bij de frietjes is deze hoeveelheid genoeg voor 4 personen.

Mijn advies? Maak gewoon een lekkere hoeveelheid en kijk hoeveel je over hebt! Je kunt de saus nog een dag of twee bewaren in de koelkast en pakken wanneer jij er trek in hebt.

Homemade pindasaus

Recipe by lislovescookingCourse: Dinner
Servings

4

servings
Prep time

5

minutes
Cooking time

10

minutes

Ingrediënten

  • 4 el 100% pindakaas

  • 75 ml (amandel)melk

  • 1 klein teentje knoflook

  • sambal naar smaak

  • Optioneel: 2 cm verse gember en een rode peper naar smaak*

    *Voeg eens wat honing, chili saus, stukjes pinda of een klein uitje toe voor een hele andere smaakbeleving!

Bereidingswijze

  • Snipper knoflook en snijd de gember en rode peper in kleine stukjes.
  • Verwarm een steelpannentje op het vuur met een heel klein scheutje olie erin. Fruit de ui, knoflook en rode peper glazig.
  • Voeg de pindakaas toe en, begin met, 50 ml melk toe te voegen. Roer dit goed door elkaar, op laag vuur, en voeg als je een dikke saus hebt de overige 25 ml melk toe. Roer weer goed tot de melk is opgenomen en draai dan het vuur uit. (Houd je van een iets dunnere saus voeg dan meer melk toe.)
  • Serveer de pindasaus met jouw favoriete gerechten.

Notities

  • Bewaar de pindasaus in een goed afgesloten potje in de koelkast. Zo blijft de saus nog 2 dagen lekker.

P.s. ik ben benieuwd of jij deze pindasaus gaat maken. Laat je mij dit weten? Vind ik super om te weten. Dit kan in de reacties hieronder of tag mij op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. En kijk ook eens hier voor veel meer dinner inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *