Shortbread peanut caramel repen

Shortbread peanut caramel repen

Glutenvrije shortbread peanut caramel repen! Een heerlijke traktatie met een kruimel koekbodem, zelfgemaakte karamel en extra veel pinda’s.

Dit is nog eens een koek!

Smullen doe je met deze glutenvrije shortbread peanut caramel repen! Maak een kruimelig shortbread bodem, daaroverheen giet je je zelfgemaakte karamel met pinda’s en dan hoef je alleen nog maar te wachten. Een echte traktatie is deze koek!

Klinkt goed he?! Dat dacht ik ook toen ik het originele recept van Debbie bekeek. En nu hoor ik je denken waarom ik een recept van Debbie namaak? Nou voor de #swiepswoepswap van Mandy die mij koppelde aan Deb’s Bakery Kitchen. En ik ben heel blij geweest met deze koppeling. Debbie heeft zoveel lekkere recepten dat ik niet meteen kon kiezen wat ik wou maken! Maar omdat ik bijna nooit echt iets heel zoets bak, en Debbie hier heel veel bakrecepten voor heeft, ging ik de uitdaging met mijzelf aan!

Shortbread peanut caramel repen

Toen ik het recept van haar peanut caramel repen zag wist ik dat ik hier een glutenvrije draai aan wou gaan geven. Ik heb dan misschien niet veel veranderd aan het originele recept, want soms dat niet nodig. En als iets al geweldig is, waarom zou je er dan veel aan veranderen? Iedereen die ik dit recept heb laten proeven was onder de indruk. Zo lekker, veel smaak, lekker krokant maar toch ook weer bros. En dat was precies waarvoor ik ging!

Het recept lijkt moeilijker dan het is maar dat valt heel erg mee. Je maakt een kruimelig deeg voor de bodem. Die bak je in de oven en laat je even afkoelen. Daarna maak je de karamel door de suiker, boter, stroop en kaneel goed door elkaar te roeren en eventjes te laten pruttelen. Vervolgens roer je de pinda’s door de karamel, giet je over de bodem en bak je nog heel even. Dan komt nog het moeilijkste…. wachten tot die afgekoeld is! Maar zeker even wachten want dat is echt de moeite waard!

Stroop zelf je mouwen op en ga aan de slag. En wil je nou een ander leuk bakrecept? Debbie maakte ooit een variant van mijn chunky monkey cake en die vind je hier. Nog een één laatste tip van mij en Debbie: “kijk uit, de karamel is heet!”

Shortbread peanut caramel repen

Shortbread peanut caramel repen

Glutenvrije shortbread peanut caramel repen! Een heerlijke traktatie met een kruimel koekbodem, zelfgemaakte karamel en extra veel pinda's.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Zoet
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

Shortbread bodem

 • 110 gram (lactose vrije) roomboter
 • 110 gram witte kristalsuiker
 • 190 gram (glutenvrij) meel*
 • 60 gram (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel
 • 1 ei

Karamel laag

 • 160 gram (lactose vrije) roomboter
 • 2 el (kokos)stroop
 • 180 gram bruine basterdsuiker
 • 250 gram ongezouten pinda's
 • 1 tl kaneel
 • snufje zout

Instructies
 

Shortbread bodem

 • Begin met het maken van de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier of vet deze heel goed in.
 • Mix de roomboter en de kristalsuiker luchtig.
 • Voeg het ei toe en klop dit goed door het boterbeslag.
 • Mix het meet en het zelfrijzend bakmeel door het beslag totdat je een gemengd maar kruimelig deeg hebt.
 • Schep het beslag in de vorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Maak de lepel nat als het beslag teveel blijkt plakken.
 • Bak de koekbodem in 20 a 25 minuten licht bruin en totdat die stevig aanvoelt.
 • Laat 10 minuten afkoelen.

Karamel laag

 • Doe de bruine basterdsuiker, kaneel, zout, boter en stroop in een steelpan op laag vuur.
 • Roer net zo lang door totdat de boter gesmolten is en de suiker is opgelost.
 • Laat de karamel dan nog 5 minuten zachtjes door pruttelen terwijl je goed blijft roeren.
 • Schep de pinda's door de karamel en schep de pinda-karamel daarna op de gebakken koekbodem.
 • Zet de koek nog voor 5 minuten in de warme oven en laat daarna volledig afkoelen.
 • Snijd je koek daarna in vierkantjes en geniet ervan!

Notities

*Ik gebruikte een 50/50 meel combinatie van rijstmeel en boekweitmeel.
Bewaar de koek in de koelkast.
Trefwoord gebak, glutenvrij, karamel, koek, pinda’s, siewpswoepswap, suiker vrij, zoet

P.s. ik ben benieuwd of jullie deze koek gaan maken of voor één van mijn andere zoete glutenvrije gebak. Laat je mij dit weten? Vind ik leuk om te zien en lezen! Je kunt hieronder een reactie achterlaten of tag mij op Facebook, Instagram of gebruik #lislovescooking.

Bewaar dit recept op Pinterest!
Shortbread peanut caramel repen

2 Comments

 1. 5 sterren
  Wat leuk dat je dit recept hebt geswiept Lis! Lekker he?!

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*