Vegan breakfast carrotcake

Vegan breakfast carrotcake

Glutenvrije vegan breakfast carrotcake met yoghurt toppings. Een worteltaart waarvan je kan genieten bij het ontbijt of als tussendoortje!

Vegan ontbijten is een verwennerij!

Makkelijke en glutenvrije vegan breakfast carrotcake. Serveer met een romige yoghurt-mandarijn topping en je worteltaart is klaar om gegeten te worden. Een lekker start van de dag of een gezonde traktatie bij de koffie en thee!

Mijn aller eerste vegan cake is een feit! Ik heb denk ik heel internet afgespeurd, elke tip gelezen en alle feitjes bestudeerd… Maar het is gelukt! Het resultaat is deze vegan carrotcake die glutenvrij en ook nog eens luchtig is. Gemaakt zonder gekke ingrediënten en vol smaak! De nootjes zorgen voor een knapperige bite en de rozijnen voor een lekker zoetje.

Lenna van LennaOmrani weet mij wel uit te dagen met dit recept. Want ik maakte dit recept voor haar blog! Maar ik hou wel van een uitdaging en daarom ben ik hem aangegaan. Want een glutenvrije vegan cake die kan als ontbijt en als tussendoortje vind ik niet alleen al leuk om te maken maar nog fijner om te eten!

Worteltaart kun je op zoveel manieren maken. Ik heb al veel variaties gemaakt maar deze is weer helemaal nieuw. De wortel en banaan komen heel mooi samen en zorgen voor een fijne structuur. Om de cake nog wat spectaculairder te maken ging ik voor een lekker glazuur voor op de cake. Neem een stevige yoghurt en een mandarijn en je bent eigenlijk al klaar!

Het recept staat hieronder voor je uitgeschreven zodat jij ook aan de slag kan. Stroop je mouwen op, zet de spullen klaar, rasp de wortel en bakken maar!

Vegan breakfast carrotcake

Vegan breakfast carrotcake

Glutenvrije vegan breakfast carrotcake met yoghurt toppings. Een worteltaart waarvan je kan genieten bij het ontbijt of als tussendoortje!
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 12 plakjes

Ingrediënten
  

  • 125 gram (glutenvrij) havermeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 banaan rijp
  • 125 gram wortels
  • 100 ml (amandel)melk
  • 50 gram kokosolie
  • 25 gram (kokosbloem)suiker
  • 50 gram maple syrup
  • 75 gram pecannoten
  • 50 gram (gemengde) rozijnen
  • 1 tl koek en speculaas kruiden
  • 1 tl vanille
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el chia zaadjes
  • 2 1/2 el water
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl baking soda en 1 el appelazijn voor extra luchtigheid optioneel

Toppings

  • 4 el dikke plantaardige yoghurt
  • 1 mandarijn sap

Instructies
 

  • Begin met het smelten van de kokosolie.
  • Meng de amandelmelk en het appelazijn en laat dit 10 minuten rusten.
  • Maak het chia ei door het chia zaad met het water door te roeren en voor minimaal 5 minuten goed te laten indikken.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier of vet deze heel goed in.
  • Rasp de wortel, prak de banaan fijn en hak de pacannoten in kleinere stukjes.
  • Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
  • Meng de geprakte banaan met de geraspte wortel, maple syrup, kokosolie, amandelmelk mengsen en het chia ei.
  • Roer de droge ingrediënten door het natte beslag en stop met roeren als je geen klontjes meer hebt. Schep dan pas de pecannoten en rozijnen door het beslag.
  • Als je de cake extra luchtig wil meng je nu de baking soda met het appelazijn en schep je dit schuimende mengsel meteen door het beslag.
  • Schep je beslag in de cakevorm en zet meteen in de oven. Bak de cake voor 45 a 50 minuten gaar. Laat even afkoelen voordat je de cake uit de cakevorm haalt.
  • Als de cake helemaal afgekoeld is kun je deze serveren met de toppings. Pers de mandarijn uit en meng dit door de yoghurt. Schep de yoghurt op de cake en versier met jouw toppings. Als je de yoghurt laat opstijven in de koelkast zal die erg indikken.
  • Geniet ervan!

Notities

De cake blijft 2 a 3 dagen lekker zonder topping in een goed afgesloten trommel en 2 a 3 dagen in de koelkast met topping. 
Invriezen kan ook, maar doe dit dan zonder topping.
Trefwoord bananenbrood, carrotcake, glutenvrij, lactose vrij, mandarijn, ontbijt, tussendoortje, vegan

P.s. ik ben benieuwd wat jij van mijn eerste vegan cake vindt. Laat je mij dit weten? Vind ik leuk! Je kunt hieronder een reactie achterlaten of mij taggen op Facebook of Instagram of gebruik #lislovescooking. En kijk hier eens naar nog meer vegan recepten.

Sla dit recept op Pinterest op voor je eigen online kookboek!
Vegan breakfast carrotcake

6 Comments

  1. 5 sterren
    Ha Melissa!

    Bedankt voor het delen van dit grandiose recept! Nadat ik hem een keer met succes precies volgens recept had gemaakt, heb ik hem nu als basis genomen en wat dingen getweaked:
    – ras el hanout kruiden in plaats van speculaaskruiden
    – sap van een halve handsinaasappel erdoor
    – cashewnoten in plaats van pecan
    – abrikozen in plaats van rozijnen
    – geen wortels (had ik niet meer in huis)
    – twee medjoul dadels door het deeg gekneed

    Wel zo fair om je ook wat terug te geven dacht in zo! Hij staat hier nu in de oven, ben benieuwd hoe het over een uur smaakt. In ieder geval bedankt!

  2. Veronique

    5 sterren
    Dit is een blijvertje. Zooooo lekker en licht.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*