Glutenvrije chocolade snack met van dadels en pinda’s en omhult met pure chocolade. Een heerlijke afwisseling op de bekende candybars.
Een gezondere chocolade snack die net zo lekker smaakt.
Hoe klinkt een zelfgemaakte en glutenvrije chocolade snack van dadels en pinda’s?! Ik vond het heerlijk klinken en gelijk ook een stuk verantwoorder dan de standaard candybars. Daarom ging ik aan de slag met een glutenvrije koekbodem, daarop een heerlijke vulling van dadels en pinda’s en een laag pure chocolade.
Een chocolade reep als een Twix of Snicker is op zijn tijd echt heel lekker. Ik denk dat mijn favoriete de Twix, Kitkat en Malteser zijn. Heel soms eet ik er zo eentje en dan geniet ik er ook echt van! Maar om toch wat vaker te genieten van dit lekkers ging ik aan de slag met een gezondere variant. Als je dadels kookt met wat pindakaas en vanille krijg je een heerlijke vulling die wat weg heeft van karamel. Het kan echte karamel niet evenaren maar deze dadelpasta wil ik eigenlijk veel liever eten.
De dadelpasta smeerde ik op een glutenvrije koek. Deze koek maakte ik van kokosmeel, havermeel, tijgernotenmeel en wat kokosolie en honing. Hierdoor is het een stevige koek die ook heerlijk bros, luchtig en natuurlijk zoet is. De koek en de dadelpasta vries je in en daarna snijd je de bevroren koek in stukken.
Dan kan nu het leukste beginnen en dat is de koek door de gesmolten chocolade halen. Even wachten tot de chocolade is opgesteven en het opeten kan beginnen. Je kunt ze ook nog heel leuk versieren met meerdere smaken chocolade of juist met gehakte nootjes of kokos.
Ik ben gek op deze snack en hopelijk jij ook! Het zijn misschien iets meer ingrediënten en stappen dan jullie van mij gewend zijn, maar deze snack is het echt waard. Ze blijven ongeveer een week goed in de koelkast en je kunt ze ook nog eens invriezen!
Ga zelf aan de slag en geniet van deze heerlijke glutenvrije chocolade snack.
Chocolade snack
Ingrediënten
Glutenvrije koek
- 75 gram tijgernotenmeel
- 50 gram (glutenvrije) havermeel
- 50 gram kokosmeel
- 50 gram kokosolie
- 3 el honing
Dadelpasta
- 200 gram (medjoul)dadels
- 1 el pindakaas
- 50 ml water
- 1 tl vanille aroma
- snufje zout
- 30 gram pinda's
Chocolade laag
- 250 gram pure chocolade
Instructies
Glutenvrije koek
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een vierkante bakvorm met bakpapier.
- Smelt de kokosolie en meng alle ingrediënten voor de bodem tot een kruimelig deeg. Is je deeg te plakkerig voeg dan nog een beetje havermeel toe.
- Druk het deeg in de springvorm, dit gaat het makkelijkste met een natte lepel, en bak de koek voor 10 a 12 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen voordat je verder gaat.
Dadelpasta
- Ontpit de dadels en week indien nodig zachter voor een minuut of 10 in heet water.
- Doe alle ingrediënten, behalve de pinda's, in een steelpan en verwarm net zo lang totdat je een smeerbare pasta hebt. Roer ondertussen goed door zodat de dadelpasta niet kan aankoeken.
- Smeer de dadelpasta over de koekbodem en laat volledig uitharden in de vriezer voordat je verder gaat naar de volgende stap. Bij mij duurde dit ongeveer 3 uur.
Chocolade laag
- Verwarm de chocolade au bain-marie.
- Snijd de bevroren koek in stukken en haal deze door de chocolade.
- Leg ze op een stuk bakpapier en laat (in de koelkast) uitharden.
- Versier de repen eventueel nog met toppings en geniet ervan.
- Deze snack blijft ongeveer een week goed in de koelkast en langer in de vriezer.
Notities
P.s. ik ben benieuwd wat jij van deze snack vind. Laat jij mij jou creatie zien? Vind ik leuk! Je kunt mij taggen op Instagram of Facebook of gebruik #lislovescooking. Ben je op zoek naar meer lekkere en gezonde snacks? Kijk dat is naar alle tussendoortjes die ik op mijn website heb staan!