Glutenvrij en plantaardig dagmenu

Glutenvrij en plantaardig dagmenu

Glutenvrij en plantaardig dagmenu om van te smullen! Cherry baked oats als ontbijt, toast bij de lunch en zoete aardappel burgers voor dinner.

Dit is een dagmenu waar je blij van wordt.

Voor vandaag heb ik een blog met een glutenvrij en plantaardig dagmenu. Je begint de dag met een heerlijke cherry baked oats met amandelen. Daarna heb je keuze uit vier soorten toast met de lekkerste toppings. En je sluit de dag af met een zoete aardappel linzen burger. Allemaal recepten om je vingers bij af te likken.

Samen met Lucy @yourmealplanners en Lotten @FoodMaarDanGoed ging ik aan de slag om een toegankelijk dagmenu te maken die zowel glutenvrij als plantaardig is. Dit lijkt misschien een uitdaging, maar wij hadden deze recepten zo op tafel staan! We hebben rekening gehouden dat alle producten in de gewone supermarkt te koop zijn en dat de recepten niet te moeilijk zijn. Want bakken en koken moet ook vooral leuk en makkelijk blijven!

Lucy ken ik al een tijdje en wij hebben al vaker samengewerkt als TheHappyFoodPlanners en maakte het All Day Brunch e-book en het Zomer Buiten e-book. Lucy is vooral bezig met zelfontwikkeling, gezonde recepten, met jezelf in connectie blijven en doen waar je gelukkig van wordt. Lotte kende ik nog niet maar volg ik nu ook zeker op Instagram. Ze heeft allemaal heerlijke vegan recepten op haar website staan en deelt ook allemaal waardevolle vegan informatie. Zeker een aanrader om even te kijken!

Wij maakte een dagmenu die voedzaam, gezond, plantaardig en natuurlijk glutenvrij is. Ik was in charge over het ontbijtje, Lucy maakte de lunch en Lotte ging los op de hamburgers. En ik kan niet anders zeggen dan dat het een hele leuke dag was met heerlijk eten! Hieronder vind je alle recepten uitgewerkt zodat jij ook aan de slag kan. Dus stroop je mouwen op en duik de keuken in!

Cherry baked oats

Makkelijk baked oats met kersen, amandelen en een klein stukje pure chocolade. Een perfecte start van je dag!

Het recept vind je hier:

  • 30 gram boekweitvlokken/glutenvrije havermout
  • 60 gram plantaardige kwark
  • 1/2 rijpe banaan
  • 10 amandelen
  • 1 tl bakpoeder
  • 50 gram kersen
  • Vleugje vanille
  • Optioneel 1 blokje pure vegan chocolade en een scheutje ahorn siroop

Verwarm de oven op 180 graden en zet een ovenbestendig bakje klaar. Ontpit de kersen en snijd deze in stukjes, hak de amandelen fijn en prak de banaan. Roer alle ingrediënten door elkaar op een paar kersen en amandelen na. Proef of je beslag zoet genoeg vind en voeg anders wat ahorn siroop toe. Schep je beslag in het ovenbestendige bakje en verdeel de overige amandelen en kersen over het beslag. Bak je baked oats voor 30 minuten in de oven af.

Ook erg lekker met gehakte stukjes chocolade door het beslag of met een chocolade kers. Dit doe je door een stukje pure chocolade midden in je baked oats beslag te stoppen en daarna pas de oven in te schuiven.

Geniet er warm of koud van!

Glutenvrije broodjes met verassende toppings 

Glutenvrije toast met de kleurrijkste toppings. Ga je voor zoet of hartig of maak je een combinatie van beide?

Fris broodje met bietjes en kokosyoghurt

Snijd 1 gekookte biet in stukjes en meng deze met een half appeltje die ook in stukjes gesneden is. Voeg 1 el appelazijn toe met een handje verse dille. Breng op smaak met peper en zout. Besmeer je broodje met kokosyoghurt en top met het bietenmengsel.

Hummus en veggies zijn altijd goed

Besmeer je boterham met geroosterde groente hummus en maak af met avocado, wat chia zaadjes en verse bieslook.

Peanutbutter and Jelly sandwicht

Beleg deze boterham met 100% pindakaas en een laagje bosbessenjam. Versier deze daarna met plakjes banaan, stukjes kersen en wat kokosrasp en pompoenpitten.

Zoete verwennerij

Besmeer je boterhammen met kokosyoghurt en beleg ze met blauwe bessen. Ga daarna los met wat stukjes pure chocolade en gepofte quinoa.

Gezond, voedzaam en makkelijk hoeft niet moeilijk te zijn. Dat bewijzen deze broodjes maar weer eens!

Zoete aardappelburgers

Zelfgemaakte zoete aardappelburgers met een bite van linzen. Een heerlijke afsluiter van je dag.

Hier komt het recept voor 5 burgers:

  • 500 gram zoete aardappel
  • 100 gram gekookte linzen
  • 50 gram glutenvrije havermout
  • 3 el plantaardige spread/cashewspread
  • 1/2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 takjes verse koriander
  • 2 tl kurukuma
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijnpoeder

Kook de aardappels met schil en al gaar. Verwijder daarna de schil, deze kan je er nu zo vanaf trekken. Pureer de zoete aardappel met de kruiden en de helft van de linzen. Voeg daarna de rest van de linzen en de havermout toe en roer alles goed door elkaar heen. De linzen en de havermout geven de burgers een bite. Verdeel het beslag in 5 porties en maak er mooie ronde burgers van. Verhit een goede scheut olie in een koekenpan en bak de burgers op hoog vuur voor ongeveer 5 minuten per kant krokant.

Serveer deze heerlijke burgers op een glutenvrij geroosterd bolletje met wat extra cashewspread. Erg lekker met zelfgemaakte guacomole, rucola, tomaatjes en wat verse kruiden.

Eet smakelijk!

Ik hoop dat jullie net zo genieten van dit vegan dagmenu als ik heb gedaan. Ga je één van deze recepten maken? Laat je dit ons dan weten? Vinden wij alle drie super leuk om te zien. Je kunt ons taggen op Instagram of Facebook!

Bewaar dit menu ook op Pinterst!
Glutenvrij en plantaardig dagmenu

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*